Kerst 2017

Voordat kerst goed en wel begon hadden de kids, de week voor kerst, kerstdiner op de kinderopvang en school. Dat vraagt altijd om creativiteit voor de kersttraktaties. Danjo was vrij op de dag dat Ferran kerstdiner had en wilde het wel graag simpel houden. Gelukkig werd hij geassisteerd door de kids en maakten ze kerststerren van worst en komkommer. Donderdag was het mijn beurt en maakte ik samen met de meiden een bladerdeegkerstboom met pesto, die zag er heel leuk uit en bleek ook erg populair bij het kerstdiner, de kids vonden het geweldig om de pestostengels van de kerstboom af te trekken en hij was binnen een mum van tijd op.

Dit jaar begon het kerstdiner bij ons al vroeg. We vierden het de zaterdag voor kerst met mijn familie. Met mijn nichten en aanhang, oom en ouders, was het een huisje vol. We moesten zelfs onze eettafel een verdieping lager, naar de woonkamer, tillen zodat iedereen aan tafel paste. We hadden een verdeling gemaakt, zodat ik niet alle gangen hoefde te maken. We begonnen bij binnenkomst om 14.30u met minikaas- en worstenbroodjes en een heerlijke brioche tulband van de bakker met chocola. Hierna haalde Danjo mijn ouders op en maakte ik samen met Annelin en John de cranberry mojito met munt en cranberrysap, gevonden op de site http://www.cocktailicious.nl, een erg leuke site. Hij zag er heel mooi uit, perfect voor kerst en was ook nog eens erg lekker! Erbij had ik wat ui kaas knabbels in kerstvormpjes en zeezout karamel popcorn, beiden van de Lidl.

Hierna gingen Annelin en Charlotte aan de slag voor het voorgerecht, black angus carpaccio met geroosterde pompoen, walnoot, rucola en Parmezaanse kaas, erg lekker! Een receptje van de Lidl. De kids hadden toefjes van smeerworst met toaststerretjes.

Hierna was ik aan de beurt met mijn kerstkalkoen. Ik had de holte gevuld met mandarijn, tijm en rozemarijn, het borstvel had ik losgemaakt en de vulling volgens ons familierecept, met kastanjepuree en madeira, daartussen gestopt. Verder masseerde ik hem in met roomboter en bestrooide hem royaal met peper en zout. Ik legde prei, wortel en knoflookteentjes in een braadslee en daarop plaatste ik de kalkoen op een rooster. Die dekte ik af met aluminiumfolie en gaarde ik 3,5 uur op 180 graden in de oven. Na 3,5 uur haalde ik het folie eraf zodat hij mooi bruin werd. Tot slot liet ik de kalkoen in een andere braadslee nog twee uur rusten onder een dubbele laag folie en twee theedoeken. De groenten en braadsappen zeefde ik en de heerlijke jus ving ik op in een pannetje. De knoflookteentjes perste ik er boven uit. John bleek tot mijn grote verrassing een poelierszoon te zijn, dus die verdeelde de kalkoen in mooie stukken. Bij de kalkoen had Danjo zijn befaamde appelmoes gemaakt en verder had ik als zoetigheid, peren en perziken uit blik met cranberry compote, die Phaedra en Emilia maakten. Als groente had ik spruitjes 15 minuten in de oven gegrild en daarna roergebakken met granaatappelpitjes en pecannoten. John en Annelin bekommerden zich om de pommes duchesses uit de frituur, die ze daar speciaal voor mee hadden genomen. Dit alles werd vergezeld door lekkere wijntjes van Arthur, mijn oom.

Na de kalkoen hadden we even een break en dat was maar goed ook. Hierna gingen we door met de volgende gang en dat was een kaasplateau verzorgd door mijn ouders. We hadden livarot, een milde roodkorst, camembert met calvados, rijpe cheddar, die erg lekker was en een bleu d’Auvergne. Erbij hadden we stokbrood, zadentoastjes, melbatoastjes, vijgenbrood met amandel en druiven. Arthur hield het hierna voor gezien, omdat hij nog een lange rit voor de boeg had. Annelin en John maakten nog als  toetje trifle met cantuccini, mascarpone en tropisch fruit, wederom een receptje van de Lidl. Ik dacht dat ik daar nog foto’s van had, maar blijkbaar toch niet. Hierna konden we helaas niet meer natafelen, omdat iedereen nog een lange rit naar huis te gaan had. Nadat onze zware tafel weer naar de keuken was getild kwam er een eind aan ons feestje.

De volgende dag maakten we het huis weer aan kant en gingen we nog even naar de stad om de laatste kerstinkopen te doen. Er waren ook winterse activiteiten en de meiden en Danjo hebben lekker een uurtje geschaatst, terwijl ik met Ferran een ritje maakte in een kersttreintje. Vanavond stond op het menu donburi, een favoriet van ons. Sushirijst met tonijntartaar op twee manieren. Zo lekker! Hierna hadden de meiden trek in camembert, dus aten we nog wat camembert met toastjes en vijgenbrood en we sloten af met nog een favoriet en tevens familierecept, geflambeerde bananen.

Eerste kerstdag begonnen we met ons kerstontbijt met roerei met ui en tomaat, afbakbroodjes, een vers sapje van de Albert Heijn en kerststol.Het was niet heel speciaal, maar dat kwam omdat ik druk was geweest om lekkere dingen te bedenken voor de brunch voor tweede kerstdag en daardoor het kerstontbijt van eerste kerstdag erbij ingeschoten was.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Die middag gingen we naar de ouders van Danjo en bereidde Danjo het dessert voor, een pavlova met vanille-ijs, verse peren en pure chocoladesaus. Bij aankomst begonnen we met lekkere hapjes en drankjes en werden we verrast met cadeautjes. Daarna maakte Kirsten, de zus van Danjo, het voorgerecht; zalmmousse met bruschetta’s met tomatenpaprikasalade en een bladerdeegkerstboom. De kids hadden een mooie komkommer spiraal met cervelaat- en bladerdeegsterretjes. Het was allemaal erg lekker en uitgebreid. Hierna had de moeder van Danjo varkenshaas met aardappeltjes, spruitjes met roomspeksaus met Parmezaanse kaas, gegratineerde pastinaak, witlof met spek en stoofpeertjes. Voor het nagerecht deed Danjo zijn best en het viel goed in de smaak.

Tweede kerstdag gingen we lunchen bij mijn ouders en had ik van alles voorbereid. Bij aankomst deden we de cadeautjes en hierna gingen we aan tafel. We begonnen met een lekkere garnalencocktail, een receptje uit ‘Te gast bij Jamie’ en je kan het een garnalencocktail deluxe noemen. Ik had het in een glaasje opgediend met eerst een laagje ijsbergsla, tomaatjes, komkommer, munt en tuinkers. Daarop lagen drie gebakken grote garnalen met knoflook en cayennepeper met een dotje Marie Rose saus. Hierop lag een plakje gerookte zalm en daar weer een laagje Hollandse garnaaltjes met Marie Rose saus op. Iedereen vond het erg lekker. Ondertussen had ik ook pancakes opgewarmd die ik had gemaakt met left-over cranberries van de kerstcocktail en die vielen goed in de smaak. Toen alle cranberries uit het beslag waren verdwenen had ik nog wat geprakte banaan door het beslag gedaan en vooral Phae was helemaal weg van de bananen pancakes. Hierna waren de eitjes uit de oven klaar, gemaakt door Emilia en Ferran met slagroom, bieslook en geraspte kaas. Na de eitjes serveerde ik camembert te midden van afbakbroodjes uit de oven, waarvan ik het midden van de bovenkant had weggesneden en Phae er rozemarijn, knoflook en extra vergine olie op had gedaan. We doopten de krokante broodjes erin en wederom was het erg lekker. Hierna was het weer tijd voor een zoetje en aten we scones met clotted cream en aardbeienjam, mmmm, altijd één van onze favorieten. Inmiddels begonnen we aardig genoeg te krijgen en was het tijd voor het laatste hapje. Een vol-au-vent uit één van mijn nieuwe kookboeken, een boek van Mimi Thorisson. De ragout was niet op een roux basis, maar op basis van crème fraîche met sjalotjes, kip, champignons en armagnac, heerlijk! We sloten nog af met een heerlijk kopje cappuccino en Danjo en ik besloten dat we het avondeten vanavond maar in de vorm van hapjes zouden doen en de kids aten valess burgers met rode kool en aardappeltjes.
Het was weer een lekker druk kerstfeest geweest met volop lekker eten en gezellig samenzijn.

Een gedachte over “Kerst 2017

Plaats een reactie