Zoete bapao met bonenvulling

Dit recept is uit het zoete Indische snack boekje van Lonny Gerungan ‘Zoete verleidingen’. De vulling is van zoete bonen, erg lekker.

Ingrediënten:
voor ca. 12 stuks
1/2 zakje instantgist
250 g bapaomeel of zuiver tarwezetmeel, plus extra om te bestuiven
1/4 theel. bakpoeder
25 g fijne kristalsuiker
2 dl lauw water
2 dessertlepels plantaardige olie
Vulling:
200 gram lablabbonen of zwartoogboontjes
100 g fijne kristalsuiker
3 citroenblaadjes
1 pandanblad
1/2 dl dikke kokosmelk

Bereiding:
Week voor de vulling de bonen 6-8 uur in een pan met zoveel water dat ze ruim onderstaan. Giet de bonen daarna af, doe ze in een pan en overgiet ze royaal met koud water. Breng ze op halfhoog vuur aan de kook en laat in 1-1,5 uur gaar koken. Voeg pas tegen het einde van de kooktijd een flinke snuf zout toe (om te voorkomen dat de vliesjes te hard worden en de bonen openbarsten).
Meng voor het deeg de gist met het bapaomeel of tarwezetmeel, het bakpoeder, en de suiker in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg geleidelijk al roerend het water toe tot het een glad, zacht mengsel is. Doe de olie erbij en kneed tot het deeg soepel is en niet meer plakt. Laat het afgedekt 1 uur rijzen.
Giet voor de vulling de bonen af, laat ze goed uitlekken en pureer ze glad. Doe de bonenpuree met de overige ingredienten voor de vulling in een pan en laat dit al roerend op laag vuur koken tot het vocht is verdampt. Laat de vulling afkoelen en haal dan de citroenblaadjes en het pandanblad eruit.
Kneed het deeg nog even door, zodat de luchtbellen verdwijnen. Verdeel het in 10 porties en rol elk ervan op een bebloemd werkvlak uit tot een dikke lap van 10 x 10 cm. Schep in het midden ca. 3 eetlepels vulling en vouw de deegpunten eroverheen naar elkaar toe. Druk ze stevig tegen elkaar zodat de vulling goed is ingesloten en de bapao een mooie ronde bol is. Leg het bolletje op een stuk bakpapier en laat afgedekt 15 minuten rijzen. Maak alle bapao op dezelfde manier.
Verhit een laag water in een grote pan op hoog vuur. Leg de bapao in een stoommand en zet het deksel erop. Zet de stoommand op de pan met kokend water en stoom de bapao in 15-20 minuten gaar.
Serveer de broodjes warm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA