Porchetta (varkensbuik) met geroosterde vruchten van Bill Granger

Dit recept is uit het kookboek ‘Bill’s Italian basics’, een super boek met simpele heerlijke gerechten. Dit recept is ook een topper. Het garen in de oven duurt even, maar in de tussentijd hoef je niets te doen. Varkensbuik is een favoriet van ons, sappig vlees met een krokante korst. Het is een lekker herfstgerecht met de appels en peren, die heerlijk zacht worden in de oven. Ik serveerde er geroosterde aardappeltjes en witlofsalade bij.

Ingrediënten:
de bladeren van 1 bos salie, fijngesneden
de naalden van 4 takjes rozemarijn, fijngehakt
de blaadjes van 4 takjes tijm, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt, plus hele tenen, om te roosteren
2 eetl. olijfolie
2 kg varkensbuik, met vel, ingekerfd
2 theel. zeezout
2 uien, in ringen
3 peren, gehalveerd
3 appels
1 sinaasappel, in vieren

Bereiding:
Doe de blaadjes van de salie, rozemarijn, tijm en de gehakte knoflook met de helft van de olijfolie in een vijzel en wrijf alles met de stamper tot een pasta. Leg het vlees op de velkant op een plank en wrijf de vleeskant in met de kruidenpasta. Rol het vlees op en bind het op met keukentouw.
Verhit de oven tot 220 graden. Wrijf het vel van het vlees in met de overgebleven olie en bestrooi het met zeezout. Leg het in een braadslee en omring met de knoflooktenen, uiringen, peren, appels en sinaasappelparten. Rooster het 30 minuten en schep dan de vruchten en uien door het uitgelopen vet. Schakel de temperatuur terug naar 160 graden en rooster het nog 2 uur. Haal de braadslee uit de oven, dek hem af met aluminiumfolie en laat het vlees 30 minuten rusten. Snijd het vlees in plakken en serveer het met de geroosterde vruchten en uien.