Indisch – Tjendol (rijstbolletjes in kokosdrank)

Dit drankje is het lievelingsdrankje van mijn moeder. Gek genoeg heb ik het zelf nog nooit gedronken, dus dit was de eerste keer. Om de rijstbolletjes te maken heb je een speciale tjendolzeef nodig die mijn moeder bleek te hebben, maar dat wist ik pas te laat. Daarom heb ik de bolletjes door mijn meest grove zeef geduwd, maar ze bleven daardoor wel aan elkaar plakken. Ik heb ze toen een beetje los gehakt en ondanks dat ik er een hard hoofd in had, was ik best tevreden over het eindresultaat. Het is een verfrissend vol drankje, heerlijk! Ik heb het recept gevolgd uit ‘Zoete verleidingen’ van Lonny Gerungan. Ik vond de bolletjes wat aan de zachte kant, maar mijn moeder zei dat ze niet melig of te taai waren en ze slurpten ook makkelijk door het rietje mee.

Ingrediënten:
4 personen
1 bosje daun suji of 1 eetl. pandanextract (ik heb dat laatste gebruikt)
5 dl water
100 g rijstebloem
1 eetl. maizena
1 mespunt zout
100 g palmsuiker of gula Jawa
1 1/2 dl water
nangka naar smaak
kokosmelk
geschaafd ijs of ijsblokjes

Bereiding:
Week voor de rijstbolletjes de daun suji in het water en kneed de massa tot het water groen is, zeef het water. Als je pandanextract gebruikt roer je dat door het water.
Giet het water in een pan en roer de rijstebloem, de maizena en het zout erdoor. Breng op laag vuur aan de kook en blijf roeren tot het een stijve pap is.
Vul een grote pan met koud water. Roer de pap door een grove zeef in de pan, waardoor er balletjes/sliertjes onstaan. Laat ze een paar minuten in het water opstijven.
Verwarm de gula Jawa met het water tot de suiker is opgelost. Snijd de nangka in kleine reepjes. Verdeel de rijstbolletjes in 4 grote hoge glazen, schep daarop een laagje gesneden nangka en giet er wat gesmolten gula Jawa over. Vul het glas op met kokosmelk en voeg dan het geschaafde ijs toe.

Tjendol