Indisch – klepon

Dit hapje is mijn moeders favoriet. Het is een groen balletje van kleefrijstmeel gekleurd met groene kleurstof gevuld met een stukje gula djawa (palmsuiker), gaar gekookt en gerold door de kokos. Super makkelijk te maken. In de tijd dat je naar de toko gaat om het te kopen heb je ze gemaakt en dan ook nog eens drie keer zoveel.

Ingrediënten:
100 ml water
paar druppels groene kleurstof (te koop bij de Toko)
1 schijf gula Djawa
paar eetl. geraspte kokos
100 gr ketan meel (kleefrijstmeel)
snufje zout

Bereiding:
Doe de kokos in een zeef, giet er warm water over, knijp de kokos goed uit en bewaar op een bord. Voeg een paar druppels kleurvloeisof toe aan 100 ml water en roer door. Giet het groene water bij het meel en kneed tot een soepel deeg. Doe de gula djawa in een vijzel en stamp in kleine brokken. Je kunt ook de schijf in een zak doen en kapotslaan. Draai kleine balletjes ongeveer zo groot als een kleine walnoot. Maak de balletjes open en stop er een brokje gula djawa in en maak daarna weer goed dicht en en draai weer tot een mooi balletje. Breng een pan met een ruime hoeveelheid water met een snufje zout aan de kook. Voeg de balletjes in porties toe en kook ze in het water. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven. Haal ze met een schuimspaan uit het water en rol ze door de kokos. Ze zijn erg plakkerig dus zorg er voor dat ze niet aan elkaar gaan plakken als je ze uit het water haalt. Ga net zo lang door totdat alle bolletjes klaar zijn. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn en de suiker van binnen vloeibaar is. Wil je ze later nog opwarmen dan kan dit een paar seconden in de magnetron of in een stoompan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA