Confit van varkensrollade

Meer bekend is confit van eend waarbij eendenboutjes worden gepekeld en daarna zacht gegaard in eendenvet, één van mijn favorieten tijdens vakanties in Frankrijk. Van mijn moeder heb ik het boek ‘De Zuid-West Franse keuken’ van Paula Weolfert gekregen. Hierin stond een recept voor een salade met confit de porc. Deze zomer had ik aan onze culivrienden Manja en Angelo gevraagd of ze in de supermarché op zoek konden gaan naar confit de porc, maar helaas, ze konden het niet vinden. Dus ik zocht het recept op en heb daar mijn eigen variant op gemaakt. Zorg ervoor dat als je kant en klare rollade koopt, deze ongezouten is, omdat je de rollade nog pekelt. Als je gezouten koopt kan je het pekelen achterwege laten. Je kan ook zelf een rollade maken van varkensschouder.

Ingredienten:
1 varkensrollade
grof zeezout
4 tenen knoflook
6 laurierblaadjes
600 g eendenvet

Bereiding:
Wrijf de varkensrollade ruim in met grof zeezout. Pel de tenen knoflook, snijd in stukjes en duw ze rondom tussen de draadjes. Doe hetzelfde met de laurierblaadjes. Laat de rollade één nacht in de koelkast liggen.
Spoel de volgende dag de rollade af en droog hem goed. Warm de oven voor op 100 graden. Leg de rollade in een diepe ovenschaal waar hij precies in past en overgiet met het eendenvet, de rollade moet volledig onder staan. Zet in de oven en laat hem 5 uur garen. Laat de rollade in het vet afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast. Als je hem langer wil bewaren kan je hem in een weckpot doen.
Voor gebruik kan je de rollade 4 uur op kamertemperatuur laten komen en het vlees in stukken even aanbakken.