Weekmenu week 22

Maandag Marokkaanse linzensoep van Annabel met pita gyros en pita feta-spinazie
Deze week is de avondvierdaagse. Dat betekent vroeg eten en om 18.00u starten met lopen, dus qua weekmenu heb ik daar rekening mee gehouden. Ook is het maken van foto’s er bij een paar dagen bij in geschoten door het gehaast om op tijd te zijn.
De maandag is altijd al vroeg eten bij ons, omdat we normaal naar zwemles moeten. Ik had voor deze maandag alvast op zondag gekookt; een tomatensoepje met linzen van Annabel Langbein uit het boek ‘Delicious’. Erbij had ik pita’s met shoarma van de Turkse slager, die is van kippendijen gemaakt en erg lekker, en pita’s met feta en fijngehakte spinazie, geïnspireerd op een heerlijke flatbread van een Turks bakkertje dat we met Bevrijdingsdag hadden gegeten.
In het kookboek staat een basistomatensoep recept en wat ideetjes om het om te toveren tot een andere soep.

Dinsdag Omispaghetti
Dit is echt ons familierecept spaghetti, we noemen het omispaghetti omdat het het recept is van mijn Indische oma, die ik altijd omi noemde en Phaedra en Emilie noemen het ook zo, omdat het voor hen het recept is van hún omi. Toen mijn moeder wekelijks oppaste toen de meiden kleiner waren, kookte ze altijd voor ons tot ons grote plezier, en dan stond deze spaghetti ook vaak op het menu. De meiden vinden dit lekkerder dan een pasta met een flinke hoeveelheid tomatensaus.
Ooit zag ik een kookprogramma waarbij de presentator in Italië op bezoek ging bij een kok, die het recept van de bolognese-saus ongeveer op dezelfde manier maakte, dus in die zin was mijn oma hartstikke authentiek bezig! Een gekke gewoonte die ik van mijn moeder heb overgenomen is een witte boterham met roomboter en spaghetti, heerlijk!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Woensdag valessburgers met krieltjes en witlofsalade
Vanavond weer een makkelijk maaltje voor de vierdaagse. Witlofsalade is altijd een hit bij de meiden; ze vinden appel met vinaigrette zo lekker, dat ze het vaak ook als toetje willen. Een restje salade heb ik de volgende dag met blokjes kaas en walnoten mee naar werk genomen. Voor Ferran stoof ik altijd een stronkje witlof met appel en dat vindt hij heel lekker. Van de Valessburgers hadden we er twee met kaas en twee schnitzels met een grover krokant korstje.

Donderdag krokante kipjes, rijst en snijbonen
Als de meiden mogen kiezen wat ze willen eten, is dat bijna altijd penne met mozzarella en tomaat, maar ook heel vaak krokante kipjes. Het recept heb ik ooit uit één van de boeken van Jamie gehaald, maar ik heb het inmiddels zo vaak gemaakt en ik denk op een wat simpelere manier, dat ik niet meer weet uit welk boek ik het heb gehaald. Deze kippetjes doen het ook heel goed op een verjaardag of bij een picknick. Het is simpel en zo lekker, de ideale manier om superkrokante kippetjes te krijgen, zonder toevoeging van olie/vet. Erbij aten we deze keer gekookte rijst met snijboontjes.

Vrijdag zalm uit de oven met limoenhollandaise, groene groenten, tijmaardappeltjes en tomaatjes van Annabel Langbein
Vandaag maakte ik zalm klaar volgens een recept uit ‘Koken met succes zonder stress’ van Annabel Langbein. Dat zonder stress kun je weglaten, want met drie kids om me heen rond etenstijd is het vaak stress. Omdat ik voor ons tv-avondje een lekker hapje wilde maken waar ik flensjes/crêpes voor nodig had, bakte ik die ’s middags, maar omdat je nou eenmaal niet een beslagje voor 2 crêpes kan maken had ik een flink stapeltje en konden de meiden als verrassing crêpes eten.
Normaal bak ik de zalm altijd, maar bij dit gerecht gaat de zalm in een oven van 220 graden en is hij in 8 minuutjes gaar en heerlijk sappig. De limoenhollandaise maakt dit recept net wat specialer en daarom zou het ook lekker zijn voor een etentje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaterdag Indisch etentje
Dit jaar zouden we weer eens naar de Tong Tong Fair gaan op het Malieveld in Den Haag, maar uiteindelijk kwam dat niet zo goed uit en besloten we een Indisch etentje bij ons thuis te doen met mijn ouders, mijn nicht Annelin en vriend John en mijn neef Armand. De vorige keer hadden we ook een Indisch etentje gedaan en hadden mijn moeder en ik wat gerechtjes gemaakt. Nu zouden Annelin en John wat meenemen van de toko om mijn gerechten aan te vullen. Op het menu staan zowel familieklassiekers als twee gerechten uit het boek ‘Zoals alleen oma dat kan’. Gedurende de week bleek het lekker weer te worden dus ik heb ook saté van de BBQ en gado gado toegevoegd en omdat ik spinazie over had heb ik ook nog sajoer bajem gemaakt.
Uiteindelijk werd het menu: smoor van kip, sajoer bajem, gestoomde aubergines met pindasaus (uit het kookboek), pittig drooggebakken rundvlees (uit het kookboek), gado gado en saté. Omdat het toch al best veel was, heeft mijn nicht alleen nog kroepoek, sambal goreng ei en lekkere zoete hapjes (klepon en spekkoek) gehaald. We konden buiten eten en mijn neefje deed de saté op de BBQ, dus het was een topavondje.


Zondag gnocchi met tomatensaus en geitenkaas van Gizzie en paprikasalade
Ik had in een ver verleden weleens gnocchi geprobeerd en vond het toen zompige, niet erg smakelijke bolletjes. Laatst maakte ik voor een etentje van onze niet-officiële kookclub zelf gnocchi met Parmezaanse kaas en truffelolie (ook van Gizzie) die na het koken ook nog krokant gebakken werden in roomboter en toen was ik helemaal om. Vooral dat ze gebakken worden, vind ik erg lekker en dat is in dit recept ook zo. Erbij maakte ik een paprikasalade met olijfjes.