Perensalade met pancetta en blauwe kaas

Dit recept is uit het geweldige kookboek ‘Eten met familie en vrienden, elk seizoen vers eten’ van Sarah Raven. Een goed gevulde maaltijdsalade. Wij aten er wat ciabatta bij.

Ingrediënten:
4 personen, als hoofdgerecht
bosje waterkers, dikke steeltjes verwijderd
120 g rucola
120 g jonge spinazie
1 groot of 2 kleine struikjes witlof, blaadjes losgemaakt, kern overlangs gehalveerd
50 g walnoten (ik gebruikte amandelen)
125 g pancetta of mager spek, in dunne reepjes
2 dikke peren, geschild en in parten
raspsel en sap van 1 citroen
100-150g blauwschimmelkaas (ik gebruikte Fourme d’Ambert), in dunne plakjes
flink bosje bladpeterselie
Dressing:
2 eetl. walnotenolie
3 eetl. extra vergine olijfolie
sap van 1 citroen, naar smaak
zout en zwarte peper

Bereiding:
Verdeel de waterkers, rucola, spinazie en witlof over borden. Rooster de walnoten 5 minuten in een hete oven of in een koekenpan op het fornuis. Laat ze niet verbranden, anders worden ze bitter.
Bak de reepjes spek goudbruin en knapperig.
Schep de peren om met citroensap en schik ze op de slablaadjes en verdeel de spek, walnoten, blauwe kaas, het citroenraspsel en de peterselie erover.
Vermeng voor de dressing beide oliën met citroensap naar smaak en voeg wat zout en peper toe. Sprenkel de dressing vlak voor het serveren over de salades.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA