Zalm uit de oven met limoenhollandaise met tijmaardappeltjes en groene groenten

Dit recept is uit ‘Koken met succes zonder stress’ van Annabel Langbein.
Normaal bak ik zalm altijd, maar bij dit gerecht gaat de zalm in een oven van 220 graden en is hij in 8 minuutjes gaar en heerlijk sappig. De limoenhollandaise maakt dit recept net wat specialer en daarom zou het ook lekker zijn voor een etentje.

Ingrediënten tijmaardappeltjes:
4 personen
1 kg krieltjes in de schil
zeezout, takjes tijm en rozemarijn
olijfolie

Bereiding:
Was de krieltjes en zet ze op met koud gezouten water. Laat aan de kook komen en giet af en laat droog stomen. Doe ze in een braadslee en doe er olijfolie, de takjes rozemarijn en tijm bij en wat zeezout. Meng door elkaar en zet in een op 220 graden voorverwarmde oven voor ongeveer 35 minuten. Roer halverwege om.

Ingrediënten zalm:
6-8 personen
zout en versgemalen zwarte peper
sap van ½ citroen
4 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
4 eetlepels pijnboompitten
geraspte schil van een citroen
10-12 zwarte olijven

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een braadslee met bakpapier en leg de zalmfilets (met de velkant naar onderen) erop. Maak een inkeping in de zalm. Meng de bladpeterselie, pijnboompitten, citroenschil en olijven en doe een eetlepel van de vulling in de inkeping. Bestrooi de zalm met zout en peper en sprenkel de citroensap erover. Zet de zalm 6-8 minuten in de oven.
Bij de zalm deed ik wat trostomaten, zodat die ook kort even mee gaarden.

Limoenhollandaise
Als ik aan hollandaise denk, denk ik aan onze Australiëreis waar overal op de menukaart eggs benedict als ontbijt stond, wat gepocheerde eieren zijn met hollandaise saus. Ik heb ze daar nooit gegeten, maar heb het thuis daarna wel gemaakt uit mijn Australische kookboek. Binnenkort maar weer eens maken, want het is heel makkelijk en lekker.
In de limoenhollandaise zit limoensap in plaats van azijn.

Ingrediënten:
3 eierdooiers van verse eieren op kamertemperatuur
2 eetlepels limoensap
1 theelepel zout
peper
100 gram boter

Bereiding:
Roer de eierdooiers los met het limoensap, zout en peper. Roer even door tot de emulsie wat lichter wordt. Smelt de boter tot het goed heet is, maar niet bruin en schenk in een dun straaltje bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen. Breng op smaak.

Groene groenten
Ik nam hiervoor een combinatie van broccoli, groene aspergetips en sperziebonen en stoomde die in een laagje water met een scheut extra vergine olijfolie gaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA