Kalkoenstoof van Jamie Oliver

Dit recept is uit het boek ‘Jamie’s Amerika’. Het recept staat in het hoofdstuk Georgia, echt een geweldig boek met heerlijke recepten. Het is een makkelijk smaakvol gerecht.

Ingrediënten:
6-8 personen
3 uien, gepeld en fijngehakt
olijfolie
800 g ontvelde kalkoenborst, in plakken van 1 cm dik gesneden
1,2 liter kippenbouillon
250 g gewone of kastanjechampignons, in dunne plakjes gesneden
1 1/2 dl slagroom
een klein bosje verse bladpeterselie
1 citroen
1/2 teen knoflook, gepeld
Voor de dumplings
150 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
1 groot ei
zeezout en zwarte peper uit de molen
een hele muskaatnoot

Bereiding:
Zet een grote pan op matig vuur en doe er de gehakte uien en een scheut olijfolie in. Laat de uien 10 minuten zachtjes bakken zonder ze bruin te laten worden. Doe er dan de plakken kalkoen en 1 liter kippenbouillon bij. Breng aan de kook, draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat het mengsel 30 minuten zachtjes pruttelen.
Begin intussen aan de dumplings. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek daar het ei in. Doe er een flinke snuf zout en peper en 5 of 6 raspen nootmuskaat bij. Meng alles met een vork en doe er lepel voor lepel 2 of 3 eetlepels van de pruttelende bouillon bij. Kneed het mengsel in de kom tot een glad deeg. Dek de kom af en zet in de koelkast.
Trek het vlees van de kalkoen met twee vorken in vlokken als het gaar is. Doe de champignons en de room in de pan en roer. Proef, breng het mengsel op smaak met zout en peper en laat het sudderen terwijl je de dumplings afmaakt.
Bestuif een schoon werkvlak en een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer de grootte van een opengeklapt boek en een dikte van 2 millimeter. Snijd het in 18-20 linten van 2 cm breed en roer door het kalkoenmengsel. Doe er eventueel nog wat extra bouillon bij. Laat weer aan de kook komen, draai het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
Tegen die tijd zijn de dumplings zacht en gaar en is het tijd om de peterselie te hakken en door de stoof te roeren. Rasp er op het laatste moment de geurige citroenschil en de halve teen knoflook bij. Roer en controleer nog een laatste keer of het gerecht voldoende op smaak is. Verdeel het over kommen en serveer meteen met een groene salade en een warm stuk knapperig brood.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA