Gehaktballetjes in tamarindetomatensaus met pilaf, spinazieraïta en muntsambal van Bill Granger

Dit recept komt uit het kookboek ‘Wat gaan we eten’ van Bill Granger. Ik heb half om half gehakt gebruikt, omdat ik dat altijd smeuïger vind dan rundergehakt. Voor de kids heb ik de rode peper weggelaten, onze tijd komt wel weer. Ik heb aan de tomatensaus bloemkoolroosjes toegevoegd voor wat meer groenten.

Gehaktballetjes:
4 personen
500 g runder- of lamsgehakt
1 kleine ui, geraspt
60 g vers witbroodkruim
3 eetl. fijngesneden platte peterselie
5 eetl. fijngesneden korianderblad
1 middelgroot, ei losgeklopt
1 theel. gemalen komijnzaad
1 theel. mild paprikapoeder
1 rode chilipeper, zonder de zaadjes fijngehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper
3 eetl. extra vergine olijfolie

Tomatensaus met tamarinde:
2 eetl. extra vergine olijfolie
1 Spaanse ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, in plakjes
1 eetl. fijngeraspte verse gemberwortel
2 theel. fijngemalen komijnzaad
1 theel. gemalen geelwortel (kurkuma)
1 eetl. tamarindepulp (of 2 eetl. limoensap)
2 blikken van 400 g tomatenblokjes
1 theel. kristalsuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 220 graden. Doe het gehakt in een kom met de ui, broodkruim, peterselie, koriander, ei, komijn, paprikapoeder, chilipeper en royaal zout en peper. Kneed alles met de hand tot de ingredienten gelijkmatig zijn vermengd. Bevochtig je handen en vorm balletjes van het mengsel. Wentel ze door de olijfolie en bak ze 10-15 minuten in de oven.
Verhit intussen voor de saus de olijfolie in een grote pan op halfhoog tot laag vuur. Doe de ui erin en smoor hem af en toe roerend in circa 5 minuten glazig. Doe de knoflook, gember, komijn en geelwortel bij de ui en smoor alles nog 2 minuten tot het aroma van de specerijen vrijkomt. Roer de tamarindepulp, tomaten, suiker, 1 theel. zout en wat versgemalen peper door het uimengsel en laat de saus regelmatig roerend 10 minuten pruttelen.
Leg de gehaktballetjes in de saus en wentel ze zodat ze met saus zijn bedekt, laat ze 10 minuutjes zachtjes sudderen. Bestrooi het gerecht met koriander en dien het op met de muntsambal, spinazieraita en pilaf.

Muntsambal:
flinke handvol muntblaadjes
60 g sjalotten
1 kleine groene chilipeper, fijngesneden
2 eetl. limoensap
1 theel. zout

Bereiding:
Scheur de muntblaadjes in grove stukjes en doe ze in een schaal. Voeg de overige ingredienten toe en roer alles flink door elkaar. Laat de sambal 20 minuten staan voor het serveren.

Spinazieraïta:
250 g spinazie, gewassen en gesnipperd
1/2 liter naturel yoghurt
2 tenen knoflook, geperst
zeezout
versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Doe de spinazie in een pan en zet hem op halfhoog vuur. Zet het deksel erop en verwarm de spinazie, af en toe omscheppend, 5 minuten tot hij is geslonken. Giet de groente af en laat afkoelen.
Klop de yoghurt met de knoflook, zout en peper in een kom door elkaar. Doe de spinazie erbij en roer alles goed door elkaar. Zet de raïta tot gebruik in de koelkast.

Pilaf met krenten en cashewnoten:
2 eetl. mild smakende olie, zoals zonnebloemolie
1 theel. boter
1 ui, in dunne plakken
1 theel. zeezout
500 g basmatirijst
2 snuffen saffraandraadjes
30 g krenten
2 eetl. fijngehakte geroosterde cashewnoten

Bereiding:
Zet een grote pan met een goed sluitend deksel op halfhoog tot hoog vuur. Doe de olie en boter erin en smoor de plakken ui met het zout 5-10 minuten tot ze licht zijn gekleurd. Doe de rijst en krenten in de pan en roer 1 minuut. Doe er kokend water bij tot het 2 vingerkootjes onder staat, zet het deksel op de pan en kook in 10 minuten op laag vuur gaar. Draai het vuur uit en laat nog 10 minuten afgedekt staan. Bestrooi met de gehakte cashewnoten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA