Boterige pancakes met gebakken kaneelappels van Yvette van Boven

Dit recept is uit het boek ‘Home sweet home’ van Yvette van Boven. Om één of andere reden werden mijn pancakes niet zo fluffy, maar de smaak was lekker. Een lekker ontbijtje om de dag mee te beginnen in het weekend.

Ingredienten:
voor 10 pannenkoekjes
50 g roomboter, plus extra om te bakken
250 ml melk
1/2 theel. vanille-extract
75 g bloem
75 g boekweit-, rogge- of volkorenmeel
1 theel. bakpoeder
1 eetl. suiker
snuf zout
2 eieren, losgeklopt
Voor de kaneelappels
2 appels (elstar of goudreinet), geschild
25 g roomboter
1 theel. kaneel
1 eetl. poedersuiker
Optioneel:
paar lepels black apple butter of appelstroop

Bereiding:
Smelt de roomboter in de melk met het vanille-extract in een steelpannetje op laag vuur. Meng in de tussentijd de bloem en het meel met het bakpoeder, de suiker en het zout in een grote kom. Giet het warme melk-botermengsel al kloppend bij het meelmengsel in de kom en roer tot er geen klontjes meer zijn. Klop de eieren erdoor. Laat even staan om in te dikken.
Boor voor de appels de klokhuizen uit de appels en snijd ze in plakken. Verhit de roomboter in een koekenpan. Bak de appelringen met de kaneel en poedersuiker in zo’n zeven minuten rondom bruin. Keer ze halverwege de baktijd. Zet ze weg op een warm bord.
Verhit wat roomboter in dezelfde koekenpan, giet er met een soeplepel drie scheppen beslag in, allemaal iets uit elkaar, zodat er drie kleine pannenkoekjes in de pan liggen. Keer ze na ongeveer drie munten of wanneer er gaatjes in het oppervlak ontstaan en bak ze nog een minuut of twee aan de andere kant. Herhaal dit tot het beslag op is.
Serveer de pannenkoeken op warme borden met de gebakken kaneelappels. Bestrooi met wat poedersuiker en geef er een paar lepels black apple butter of appelstroop bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA