Hamburgers op briochebroodjes met pittige tomatenrelish

Dit recept is uit het kookboek ‘Wat Katie eet’, één van mijn favoriete kookboeken.
Ik ben normaal niet zo van een hamburger op een brioche, daarvoor ben ik het van kleins af aan te veel gewend geraakt om brioche als zoetigheid te eten bij het ontbijt met boter en eventueel een beetje jam erop. Maar ik las dit recept en ik wilde het nog een kans geven.
Volgens het recept moeten er verschillende ingrediënten door de burger zelf heen, maar daar ben ik niet zo van, dus ik heb de basisburger gemaakt zoals in het recept van de blauwe kaasburgers, net zoals de hamburgersaus. Ik heb in plaats van 12 minibroodjes, 6 grote gemaakt.

Ingrediënten:

Pittige tomatenrelish:
500 ml
3 flinke handen vol kleine rijpe tomaten
3 teentjes knoflook, ongepeld
olijfolie, om te besprenkelen
blaadjes van 2 takjes tijm
zeezout en vers gemalen zwarte peper
1 blik tomatenblokjes van 400 gram
3 sjalotjes, fijn gehakt
180 ml wittewijnazijn
110 g lichtbruine basterdsuiker
1 theel. mosterdpoeder
1/2 theel. chilivlokken
1/1 theel. piment

Brioches:
200 g ongezouten boter
1 1/2 eetl. fijne kristalsuiker
4 scharreleieren
600 g bloem van harde tarwe
1/2 theel. gedroogde gist
1 theel. fijn zout
250 ml volle melk, lauwwarm, plus 1 eetl. extra
handvol sesamzaadjes

Bereiding:
Verwarm de oven tot 120 graden. Leg de tomaten en de teentjes knoflook op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met de tijm en wat zout en peper. Rooster 1-1,5 uur tot ze zacht en licht geblakerd zijn.
Knijp de pulp uit de knoflookteentjes en doe samen met de tomaten en overige ingrediënten in een pan. Breng aan de kook en laat op matig vuur 1-2 uur zachtjes inkoken tot nog maar de helft of een vierde over is. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. In een gesteriliseerde pot is het een week houdbaar.
Klop de boter, suiker en 3 eieren door elkaar in een grote mengkom. Roer de bloem, de gist en het zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de melk in. Meng alles met je handen tot een deeg. Het deeg zal vrij plakkerig zijn. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek 2 uur rijzen.
Sla met je vuist op het deeg en kneed het voorzichtig circa 2 minuten op een licht bebloemd werkvlak. Verdeel het deeg met bebloemde handen in 12 of 6 porties en vorm er bolletjes van. Leg ze op een bebloemde bakplaat en dek af met huishoudfolie en laat weer 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Meg het overgebleven ei met de eetl. melk en bestrijk de bolletjes ermee. Bestrooi met sesamzaadjes en bak 20-30 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Snijd de gare bolletjes open en gril ze in een grillpan, besmeer met hamburgersaus en beleg met sla, de burger, eventueel kaas, augurk, ui en pittige tomatenrelish.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA