Makkelijke risotto met paddestoelen en spek van Bill

Dit recept komt uit het boek ‘Wat gaan we eten?’ van Bill Granger. Er stond als tip bij dat je de risotto ook in de oven kon garen, dat deed mijn moeder ook vaak en op die manier heb je er geen omkijken naar.

Ingrediënten:
4 personen
25 g gedroogde porcini (ik gebruikte verse paddestoelen)
1 liter kippenbouillon
1 eetl. extra vergine olijfolie
30 g boter
1 kleine ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
100 g pancetta, zonder zwoerd in blokjes
250 g arboriorijst
3/4 dl witte wijn
20 versgeraspte Parmezaanse kaas, plus extra om erbij te geven
2 handenvol rucola, lange steeltjes verwijderd, grofgesneden
zeezout
versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Week de porcini 10 minuten in 3/4 dl versgekookt water. Giet ze af en vang het weekvocht op. Hak de paddestoelen fijn en zet opzij. Giet de kippenbouillon in een grote pan, roer het paddestoelenweekvocht erdoor en en breng de vloeistof aan de kook; laat de pan op laag vuur staan, zodat de bouillon heet blijft.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olijfolie en de helft van de boter in een grote pan met een stevige, vlakke bodem op halfhoog vuur. Doe de ui erin en smoor hem in 5 minuten onder af toe roeren glazig. Doe de knoflook en blokjes pancetta erbij en bak alles af en toe roerend nog 5 minuten. Roer de rijst en de porcini door het ui-pancettamengsel en blijf roeren tot de korrels vettig zijn. Giet de wijn in de pan en laat hem borrelend inkoken tot hij vrijwel is verdampt. Voeg in één keer alle bouillon toe en ook de parmezaan, sluit de pan en zet hem 30 minuten in de oven. Haal uit de oven, roer de overgebleven boter, rucola en zout en peper naar smaak door de risotto. Zet het deksel op de pan en laat de risotto zo 3 minuten staan zodat de smaken zich goed kunnen ontplooien. Bestrooi de risotto met versgemalen peper. Dien op met extra Parmezaanse kaas en geef er een lekkere groene sla bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA