Salade van drie soorten citrusfruit met groene chilipeper, stemgember en krokante salsa

Dit recept is uit het kookboek ‘Nopi’ van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully. De recepten zijn restaurant recepten maar dan voor de thuiskok, maar dat maken ze soms wel tot iets te speciaal voor doordeweeks. Dit recept heb ik toch gemaakt als bijgerecht bij zalm met gebakken krieltjes.

Ingredienten:
8 personen
2 sinaasappels (500g)
1 roze grapefruit (400g)
1 grote pomelo (1 kg) (heb ik weggelaten
1 kleine krop radicchio, wortelschijf eraf gesneden, in parten van 1 cm breed (130 g)
1 struikje witlof, kern eruit gesneden, overlangs in 8 parten
50 g zachte microwaterkers (ik gebruikte gewone waterkers)
Amandelsalsa
80 g bruine amandelen
5 groene chilipepers (ik gebruikte 1 rode), zaadjes verwijderd, in dunne ringetjes
80 g stemgember, in fijne blokjes
2 eetl. korianderzaad + 1 eetl. venkelzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan en licht gekneusd
1 1/2 eetl. maanzaad
50 ml sherryazijn
75 ml olijfolie
grof zeezout en zwarte peper

Bereiding:
Verhit de oven tot 160 graden. Maak eerst de salsa. Verspreid de amandelen over een kleine bakplaat en zet ze 20 minuten in de oven, tot ze goed geroosterd zijn. Haal de amandelen eruit en hak ze grof als ze voldoende afgekoeld zijn. Doe de amandelen in een kom met de overige ingredienten voor de salsa, 1/4 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Meng alles goed en zet opzij.
Snijd met een klein scherp mes aan beide kanten van de sinaasappels een kapje eraf. Snijd rondom de schil en het witte vlies van de vrucht en volg daarbij de natuurlijke bolling. Snijd de sinaasappels overdwars in plakken van 1/2 cm dik en verdeel elke plak in vier partjes. Bewerk de grapefruit op dezelfde manier, maar snijd elke plak in zes partjes. Doe alles in een kom.
Snijd met een scherp mes de schil van de pomelo. Verdeel de vrucht in partjes en snijd met het mes rondom alle vliezen eraf. Verdeel de parten in stukjes van 2 cm en doe ze bij de rest van het fruit, met de helft van de salsa en alle slabladeren. Vermeng alles losjes en verdeel de salade op een grote schaal.. schep de achtergehouden salsa erover en dien op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA