Poulet en sauce (kip in witte wijnsaus met champignons en crème-fraîche) van mijn Spaanse oma

Dit recept is één van mijn favoriete familierecepten. Mijn oma maakte dit altijd als we bij haar op vakantie waren in Zuid-Frankrijk en zij bereidde de kip in de oven, en die geur in de garage, waar haar oven stond,  vergeet je niet snel. Mijn moeder maakte het ook vaak thuis en het was altijd smullen. Zoals veel recepten van mijn oma, is het een simpel recept uit de boerenkeuken, dus veel ingredienten zitten er niet in, maar de smaak is rijk en vol. Je kan er rijst bij eten, maar mijn favoriet is krieltjes of frietjes, lekker om in de saus te dopen.

Ingrediënten:
1 kip in stukken verdeeld, of verschillende kipstukken
zout en peper
olijfolie
1 ui, gesnipperd
250 g kastanjechampignons, in stukjes gesneden
1 glas witte droge wijn
1 eetl. bloem
2 eetl. crème-fraîche

Bereiding:
Kruid de kipstukken met zout en peper en bak in gedeeltes rondom aan in wat olijfolie. Bak in het bakvet de gesnipperde ui en vervolgens de kastanjechampignons. Blus af met de witte wijn en laat dit verdampen. Bestrooi met de bloem en roer alles. Schenk er wat water bij en breng op smaak met zout en peper of een half bouillonblokje. Leg de kipstukken erin en sudder 20-30 minuten op laag vuur tot de kipstukken gaar zijn. Haal de kipstukken uit de saus, meng er de crème-fraîche doorheen en breng nog een keer op smaak. Doe de kipstukken terug en serveer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA