Zuid-West Franse koolsoep

Dit recept is uit het boek ‘De Zuid-West Franse keuken’ van Paula Wolfert, een superleuk boek en speciaal boek dat ik gekregen heb van mijn moeder. De soep doet me denken aan de heerlijke koolsoep van mijn oma. De knoedel vond ik niet zo geslaagd, die was vrij blubberig, ik laat de bereiding daarvan dan ook even weg.

Ingrediënten:
6-8 personen
750 g doorregen gezouten spek
1 kg vlezige varkensribbetjes
1 kleine kalfsschenkel (ik gebruikte runderschenkel)
1 ui, gehalveerd, met in één helft kruidnagels erin gestoken
bouquet garni van 6 takjes peterselie, 2 takjes verse tijm en 1 laurierblaadje, samengebonden
500 g groene of savooiekool, zonder stronk, gehalveerd
5 hele wortelen, geschrapt
4 hele meiraapjes, geschild (ik gebruikte radijsjes)
1 teen knoflook, gehalveerd
3 preien (inclusief het lichte groen), goed gewassen en samengebonden

Bereiding:
schenk 4 uur voor het opdienen zo veel water bij al het vlees dat het onderstat. Breng het snel aan de kook, laat het 5 minuten doorkoken en giet het af. Voeg vers water toe en giet opnieuw af. Doe al het vlees, ui en het bouquet garni in een diepe, brede pan. Voeg zo veel water toe dat alles onderstaat en breng het water langzaam aan de kook. Schuim het oppervlak af, leg het deksel half op de pan en laat het geheel 1,5 uur zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur, laat het afkoelen, zodat het vet gemakkelijk verwijderd kan worden.
Breng het vlees opnieuw aan de kook met de groenten, leg het deksel half op de pan en laat alles 1 uur zachtjes doorkoken. Haal vlak voor het opdienen 1 gare wortel en raapje uit de pan, snijd in plakjes en bak in wat heet vet. Doe deze fricassée weer bij de soep. Snijd het vlees en groenten in stukjes of plakjes en dien op. Lekker met mosterd en kleine augurkjes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA