Albondigas

Dit recept is een familieklassieker van mijn Spaanse oma Dolores. Het staat in tapasrestaurants vaak op het menu, maar wij eten het eigenlijk altijd als hoofdmaaltijd met gekookte aardappelen en spinazie op mijn oma’s manier, gebakken met knoflook, ei en azijn. Maar het is veelzijdig, dus de albondigas kunnen bij de borrel, tapas en ook lekker op een broodje.

Ingrediënten:
500 gram half om half gehakt
klein bosje platte peterselie, fijn gesneden
teentje knoflook, uitgeperst
ei
witte boterham of ander oud brood, geweekt in melk
zout, peper en aromat
zonnebloemolie

Bereiding:
Doe het gehakt in de kom met de peterselie, knoflook, ei, geweekte boterham en zout en peper. Meng goed. Ik doe dat altijd met mijn handen. Ik doe dan een klein testballetje in de pan om te kijken of het goed op smaak is. Ik heb de ervaring dat het gehakt eenmaal gebakken wat zouter is, omdat de smaak wat geconcentreerder wordt als het vet eruit gebakken is. Maak er balletjes of plattere kleine hamburgertjes (iets dikker) van en bak ze om en om in zonnebloemolie gaar en mooi bruin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA