Indisch-Sambal goreng udang peteh (garnalen in zeer pittige saus met petehbonen)

Dit recept is uit het kookboek ‘Zoals alleen oma dat kan’ van Danny Jansen. Ik maak dit gerecht vaak uit de losse pols, maar ik vind het leuk om de recepten voor sambal goreng udang van anderen uit te proberen, om zo uiteindelijk tot een nog beter recept te komen. Aan dit recept heb ik naar eigen smaak djeruk purut (limoenblaadjes) toegevoegd, omdat ik dat lekker vind in vis of schaaldiergerechten. Als er kinderen mee-eten kan je de peper vervangen door een stukje rode paprika, dan heb je wel de kleur maar niet de hitte, dat deden mijn Indische oma en moeder ook altijd.

Ingrediënten:
4 personen
1 kg gamba’s
zonnebloemolie
3 grote uien
4 teentjes knoflook
3 cm djahé, verse gemberwortel
1 rode peper
3 cm laos
1 eetl. asem, tamarindepasta
1/2 eetl. trassi, garnalenpasta (laat ik weg, vind ik te overheersend)
4 eetl. sambal oelek
suiker
100 ml water
1 eetl. geconcentreerde santen, kokosmelk
100 g petehbonen

Bereiding:
Maak de gamba’s schoon. Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan, bak de gamba’s circa 5 minuten en haal ze uit de pan. Pel en snijd de uien en knoflook in stukjes. Schil en snijd de djahé in stukjes. Snijd de peper in schuine ringen. Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en bak de knoflook, laos en djahé goudbruin. Voeg de uien toe met de peper en bak tot ze goudbruin zijn en meng de asem, trassi, sambal, suiker naar smaak en het water erdoor. Voeg de garnalen met eventueel nog een extra scheutje zonnebloemolie toe. Warm kort door en voeg de santen toe. Zet het vuur uit, zodra de santen gesmolten is en meng de petehbonen erdoor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA