Weekmenu week 21

Maandag Aardappelsalade van Danjo
Deze salade is ontstaan vanuit het idee dat Danjo een salade niçoise zou maken, maar hij mengde alles in een kom in plaats van de ingrediënten apart op een schaal te leggen en dat was erg lekker! Dus we noemen het maar aardappelsalade de luxe. Ook lekker als picknickgerecht. Toen we een kliekje over hadden heb ik meteen een portie apart gehouden om de volgende dag voor de lunch mee naar werk te nemen. Zat ik er even beteuterd bij, toen ik de volgende dag het doosje met een restje Shepherd’s pie bleek te hebben meegenomen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dinsdag Fusili carbonara met spinaziesalade
Dit is officieel geen echte carbonara omdat die met eierdooiers wordt gemaakt. Dat is ook lekker, maar voor nu doe ik het voor het gemak met room. Ik reken voor pasta altijd 75 gram per volwassenen, voor Phaedra en Emilia samen ook 75 gram en dan voor Ferran 25-50 gram. Erbij doe ik een frisse spinaziesalade, dat vind ik lekker als tegenhanger voor de machtige pastasaus. Voor Ferran kook ik dan wat doperwtjes die ik altijd in de vriezer heb liggen, want die is nog niet zo dol op salades.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Woensdag Bombay kip van Jamie
Mijn weekmenu kan opeens volstromen met Jamie-recepten omdat ik altijd mijn kookboeken voor het weekmenu erop nasla en ik loop -voor zover dat passend is binnen het weekmenu- gewoon mijn kookboeken langs hoe ze in de boekenkast staan en de Jamie kookboeken staan allemaal naast elkaar. Dit recept is uit ‘Jamie’s superfood’, wederom een mooi boek met frisse gezonde recepten. Er staan superlekkere ontbijtjes in en ook veel lekkere lunchrecepten en ideetjes voor tussendoortjes.
Ik vind het leuk om nieuwe producten te proberen, want de superfoods staan bij mij niet standaard in de keukenkastjes, maar daar zitten wel grenzen aan, dus ik maak vaak een niet perse superfood-variant ervan. Zo heb ik in dit recept gewone langkorrelige Surinaamse rijst gebruikt. Verder heb ik wel een hele bloemkool gebruikt, maar wij eten het dan ook niet met zijn tweetjes. Ik heb Griekse roomyoghurt gebruikt en geen rode peper. Als kerriepoeder gebruik ik altijd de garam masala van Jonnie Boer, erg lekker en gewoon te koop bij AH. Tot slot heb ik 8 kippendijfilets zonder bot gebruikt in plaats van de kipfilets.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Donderdag uit eten
Vandaag ben ik uit eten geweest met mijn collega’s bij Bree 33 in Leiden waar ik ook een blog over heb geschreven. Het thuisfront at iets uit de vriezer, namelijk bami.

Vrijdag Tonijn op geroosterde salsa met gepofte aardappelen
Daar zijn we weer met een Jamie recept!! Deze is uit het boek ‘Jamie’s Amerika’.
Een tijdje geleden waren we tonijn een beetje zat. We geven dan toch de voorkeur aan zalm, omdat we tonijn sneller ietwat droog vinden en het minder smaak heeft. Maar toen ik dit recept las, wilde ik het toch weer even proberen. Ik heb er gepofte aardappelen bij gedaan met zure room om het tot een hoofdgerecht te maken. Voor de kids heb ik één van de courgettes gebakken, dan krijgen ze toch net wat meer groenten binnen dan van de courgettesalade.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaterdag Varkenskarbonades met tagliatelle en groene aspergesalade
Vandaag maak ik een salade geïnspireerd op een salade uit het boek ‘Te gast bij Jamie’. De salade hoort gemaakt te worden met verse tuinbonen met peul en al, maar dat moet dan met jonge verse tuinbonen zijn en dat is lastig om aan te komen, tenzij je die in je eigen tuin hebt. Het leek me wel lekker om hetzelfde recept te maken maar dan met gegrilde groene asperges en dat was zeer geslaagd. Ik serveerde hierbij gebakken ribkarbonades en tagliatelle met geraspte Parmezaanse kaas.
Kliekjestip: De ribkarbonades heb ik de volgende dag van het bot gesneden, in kleine stukjes gesneden en door de jus geroerd. Daarna heb ik ze op een afbakstokbroodje gedaan dat ik eerst dun besmeerd had met aioli en daaroverheen had ik kaas gedaan, een broodje “lomo con queso” dat Danjo vaak at toen hij 7 weken DJ was in Spanje, in een grijs verleden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zondag Zalmwraps van Jamie met maissalade
Dit recept is uit ‘Bespaar met Jamie’. Het boek gaat vaak uit van een “moederrecept” waarbij je een grote hoeveelheid maakt van bijvoorbeeld geroosterd vlees en daarvan een deel invriest en je vervolgens weer andere gerechten mee kan maken. Als je die kliekjes niet hebt moet je even improviseren. Zo ook in dit recept. Ik bak daarom wat zalmstaartjes en verwerk die in de wraps. Ik heb er een maissalade bij gemaakt om er een volledige maaltijd van te maken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA