Procureur (varkensnek) met rozemarijn, knoflook en citroen

Door een recept voor lamsschouder, kwam ik uit bij een procureur. Ik wilde namelijk een varkensschouder in zijn geheel bereiden, zonder been en toen adviseerde de slager van de Sligro me om een procureur te nemen. Na te hebben gegoogeld, kwam het inderdaad qua textuur overeen met de schouder, alleen dan zonder been. Het was toevallig ook nog eens in de aanbieding bij de Sligro en al met al kwam het neer op 11 euro voor een stuk van 2 kg, een erg goedkoop stuk vlees dus. Het is een stuk wat je ook kan gebruiken voor pulled pork en omdat het wat vet en zenen bevat is het aan te raden om het lang en op lage temperatuur te garen. Ik was helaas onvoldoende voorbereid en zag pas te laat dat het soms wel 7 uur moet garen, vooral een stuk van 2 kg dat ik had. Noodgedwongen besloot ik het stuk dan op een iets hogere temperatuur van 100-120 graden te garen en 4 uur lang. Ik gebruik hiervoor een kernthermometer van Ikea. Die steek je erin en dan wordt mooi bijgehouden wat de temperatuur is. Ik had gehoopt dat de kerntemperatuur na 4 uur op 76 graden zou zitten, maar hoger dan 69 redde ik niet. Het was dus even spannend met aansnijden, maar hij was perfect rosé en mals. Op sommige plekjes had het vet nog wat meer tijd mogen hebben om weg te smelten, maar al met al was ik er tevreden mee. Wij aten er een frisse witlofsalade bij met appel en gebakken aardappeltjes. De rest heb ik dun gesneden en lijkt me lekker om sandwiches mee te maken.

Ingrediënten:
procureur van 1-2 kg
olijfolie
zout en peperpaar takjes rozemarijn, fijngehakt
paar tenen knoflook uit de pers
citroensap

Bereiding:
Smeer de procureur in met olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper. Strooi er de rozemarijn overheen en smeer er de knoflook over uit. Besprenkel met citroensap en laat het liefst een nacht marineren.
Laat de volgende dag het vlees op kamertemperatuur komen, het liefst een uur. Verwarm de oven voor op 100-120 graden en braad het vlees aan in een hete pan, zodat hij een mooi bruin korstje krijgt. Zet in de oven met de kernthermometer erin en draai zo nu en dan om. Laat het vlees het liefst nog 15 minuten rusten onder folie en snijd aan.