Insanity Burger van Jamie Oliver

Dit recept komt uit het boek ‘Comfort food’ en ik heb de burger al een paar keer gemaakt. Eén keer uit de pan, één keer met onze bbq-vrienden Kim en Jamie en ook een keer van de barbecue op een verjaardag. Van de barbecue is toch wel echt het lekkerst. Ik maak de burgers door entrecote te malen, lekker om de burger dan ook medium te serveren.

Ingrediënten:
4 personen
800 g gemalen halslap (chuck steak)
olijfolie
1 grote rode ui
scheutje witte wijnazijn
2 grote augurken
4 sesam brioche burgerbroodjes (ik gebruik andere broodjes, kaiserbroodjes of ciabatta’s)
4-8 plakjes bacon
4 theel. Amerikaanse mosterd
Tabasco Chipotle saus
4 plakjes Red Leicester Cheese (ik gebruikte belegen/zeer belegen kaas)
4 eetl. ketchup
Burgersaus
1/4 krop ijsbergsla
2 opgehoopte eetl. mayonaise
1 opgehoopte eetl. tomatenketchup
1 theel. Tabasco Chipotle saus
1 theel. Worcestershire saus
optioneel: 1 theel. cognac of whiskey

Bereiding:
Verdeel de gehakte halslappen in vieren, rol er vier ballen van en druk ze in platte burgers van 12 cm doorsnee en 2 cm breder dan je burgerbroodjes. Plaats op een geoliede bakplaat en zet in de koelkast. Snijd de ui in dunne ringen en meng met een scheutje witte wijn azijn en een klein beetje zout. Snijd de augurk in plakjes en de broodjes door. Snijd de ijsbergsla fijn en meng met de resterende ingredienten van de saus. Breng op smaak. Bak het spek mooi bruin en knapperig. Haal het spek uit de pan en bak de snijvlakken van de broodjes bruin  in het vet van het spek. Draai het vuur hoog onder een andere koekenpan, haal de burgers uit de koelkast, smeer ze in met olie, strooi een klein beetje zout en peper op elke kant en leg ze in de pan. Draai de burgers na 1 minuut in en smeer vervolgens een halve theelepel mosterd op elke burger en wat tabasco. Draai de burgers na een minuut weer om en doe hetzelfde aan de andere kant. Draai de burgers na een minuut weer om, leg het gebakken spek er op en daar bovenop een plak kaas. Doe er een klein scheutje water bij en dek vervolgens met een metalen kom of een deksel de pan af zodat de kaas smelt, dat zal in 30 seconden zo zijn. Verdeel de saus over de broodjes en leg een burger op ieder broodje. Leg de augurken en de ui op elke burger en smeer de bovenkant in met wat ketchup.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA