Verrassingsweekendje Amersfoort, zon, mezes, Flehite museum en (food)shoppen

Afgelopen vrijdag kwam ik thuis van mijn etentje met An en bleken de kids niet in hun bedje te liggen. Danjo had ze naar zijn ouders gebracht en wij gingen de volgende dag een nachtje weg! Ik was helemaal confuus en moest even wennen aan het idee dat ik de kids 2 dagen niet zou zien. Maar de volgende ochtend zat de relaxte stemming erin en reden we naar ons mooie hotel op de “berg” bij Amersfoort, het Berghotel. Vanaf het hotel was het 20 minuutjes wandelen naar het centrum waar we een wandelingetje deden. Het is een heel mooie oude stad met mooie poorten en oude stadsmuren. We wandelden een leuk straatje in en streken neer bij Coffee Corazon, een leuk lunchtentje met biologische producten. Het was er stervensdruk en de bovenverdiepingen zijn erg kindvriendelijk met heel veel speelgoed, zoals zandtafels en loopkarretjes, echt heel leuk. Maar vandaag waren we als stel, dus we zochten beneden een plekje. Danjo ging voor een rozemarijn zeezoutbroodje met blauwe kaas, druiven, honing en hazelnoten en ik ging ook voor een rozemarijn zeezoutbroodje met brie, chutney, walnoten en cranberries. Rijkelijk belegd en lekker. Ik nam er een verse jus bij en Danjo koos een theetje uit bij de theebar die je zelf mag scheppen.

Hierna wandelden we weer door de stad en besloten een taartje te gaan eten bij ‘Buuf in de serre’, maar bij aankomst bleek daar een besloten partij te gaan beginnen, dus toen zijn we naar Corazon Bakery gegaan, het zusterzaakje van onze lunch spot. Danjo nam een cheesecake die erg lekker was en ik nam een rabarberpruimencake, die helaas wat tegenviel, hij was wat zompig. De cappuccino die we erbij namen was erg lekker.

Hierna besloten we terug te wandelen naar het hotel, nadat ik een leuke nieuwe trui had gescoord. In het hotel relaxten we wat en om 20.15u gingen we op weg naar Habibi, een Arabisch restaurant gespecialiseerd in mezes die we overdag hadden gespot. We besloten te gaan voor het 2-gangenmenu waarbij je alles van de kaart kan proeven. Dat leek mij wat te veel, maar de aardige bediening stelde me gerust dat het kleine hapjes waren. Het eerste plateau bestond uit yoghurtdip met gerookte amandel en wortel, bietjesdip, humus met gekarameliseerde ui, vis ceviche, superlekker, taboule met quinoa en kokos, rode mul met rozenwater en tomaat, geitenkaaskoekjes met dadelsiroop, couscous met rosbief en eend met nog iets. Het werd geserveerd met Turks brood en was allemaal erg lekker. Daarna kwam het tweede plateau met falafel met ananaschutney, lamsstoof, kalfskebab met harissa, viskoekjes, kipflapje met rozenwater, fetaflapje met kruiden en rozenwater, mijn favoriet, eend met couscous en abrikozen en wat we ook erg lekker vonden was couscous met 7 soorten groenten. Uiteindelijk besloot Danjo nog voor een toetje te gaan en kreeg een lekker stukje baklava, een griesmeelgebakje, huisgemaakt honingwalnootijs en fruit. Al met al een heerlijk adresje voor aparte Arabische hapjes en ook erg leuk dat je zo’n wandeling door de kaart kan maken, want dat is wat je ook wil doen als je die kaart met allerlei lekkernijen ziet.

De volgende ochtend gingen we om 9.30u ontbijten en dat was super lekker! Het was een ontbijtbuffet met lokale producten, waaronder heerlijk brood met een krokante korst dat je zelf kon snijden en viennoiserie. Er waren 4 soorten pindakaas van de pindakaaswinkel waaronder met kokos, zoute karamel, naturel en met witte chocola. Verder waren er ook aparte jammetjes, waarvan ik de perzik en aardbei proefde. Er waren lekkere kaasjes waaronder een heerlijk geitenkaasje. Verder was er lekker vleesbeleg en rauwkost. Er was gekookt ei, roerei en spek. We namen ook een lekker bakje hangop met krokante muesli die super luchtig en bros was en er stonden bakjes met verschillend gedroogd fruit en noten die je er extra op kon doen. Er was ook losse thee en de koffie was ook goed. Al met al een heerlijke start van de dag.

Het was heerlijk zonnig weer en we parkeerden vandaag de auto iets dichter bij de stad om vervolgens naar museum Flehite te wandelen, het stadsmuseum waar je een goede weergave krijgt van de geschiedenis van Amersfoort. Hierna bezochten we de enige overgebleven stadsbierbrouwerij waar we biertjes voor de vaders kochten. We wilden ook wat voor de moeders kopen en op 7 minuutjes lopen bleek een leuke winkel te zitten met lokale producten; Het Lokaal. Een heerlijke winkel waar we voor mijn moeder een stuk oude brokkelkaas kochten met een dipje van balsamico, vijgen en dadel en voor de moeder van Danjo advocaat.

Hierna kochten we bij de winkels daarnaast nog wat cadeautjes voor de kids en slaagde ik onverwacht voor een zomerjas. Ondertussen hadden we een beetje trek gekregen en besloten we een frietje te halen bij Vlaams friteshuis Van Gogh. Dat was heel lekker, maar ik wist niet wat ik moest kiezen. Je hebt Vlaamse sauzen zoals de Vlaamse mayonaise, maar ook stoofvlees en samoerai saus en de gewone Nederlandse sausen zoals pindasaus en de welbekende combi’s. Uiteindelijk nam ik een kaboutertje (een klein proeffrietje) waar je met saus 2,10 voor betaalt, met stoofvlees die lekker was, maar met een kloddertje mayo erbij had ik het nog completer gevonden. Danjo had een frietje oorlog met Vlaamse mayo en die was ook erg lekker. Na het kaboutertje had ik nog wel trek in een zoetje en streken we neer bij Juffrouw Jacoba, een crêperie. Ik nam daar een crêpe salidou, met zoute karamel, en appel, erg lekker!

Hierna was het tijd om te gaan en gingen we naar onze kids die ook een superweekend hadden gehad.
Het was een superleuke verrassing en heerlijk weekendje met zijn tweetjes, vol lekkere versnaperingen, cultuur, stralend weer en een beetje shoppen.

Plaats een reactie