Marokkaanse kip met couscous van Gizzi

Dit recept komt het boek ‘Gizzi’s keukenmagie’. Het is een heerlijke stoof, boordevol groenten en een left-over is ook heerlijk op een pitabroodje. Ik heb er in plaats van rapen, pastinaken in gedaan en dat werkte ook heel goed. Wij deden er ook een kloddertje yoghurt overheen. Het was voor ons een geslaagd recept!

Ingrediënten:
4 personen
3 eetl. plantaardige olie
1 hele kip, in stukken of 8 ontvelde kippendijen
2 grote uien, in achten gesneden
4 knoflooktenen, gehakt
2 groene chilipepers, gesnipperd
1 theel. zeezout
1/2 theel. versgemalen zwarte peper
1/2 theel. cayennepeper
1 theel. komijn
1 theel. paprika
2 laurierblaadjes
paar takjes verse tijm
900 ml kippenbouillon
2 rapen, geschild en in vieren gesneden
4 wortelen, geschild en in drieën gesneden
2 courgettes, in de lengte doormidden gesneden en elk stuk in drieën gesneden
1 blik kikkererwten van 400 g, uitgelekt en afgespoeld
harissa, om erbij te serveren
Couscous:
300 g couscous
snufje zout
2 eetl. extra vergine olijfolie
sap van 1/2 citroen
klein bosje verse koriander, fijngehakt

Bereiding:
Verhit de olie in een pan met zware bodem. Voeg de stukken kip toe en bak ze rondom mooi bruin. Misschien moet je dit in porties doen. Haal de stukken met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
Doe de uien in de pan en bak ze in ongeveer 5 minuten zacht en goudkleurig. Zorg er voor dat je alle stukjes kip die aan de bodem zijn blijven kleven, goed los schraapt. Bak tijdens de laatste minuut de knoflook en groene chilipepers mee.
Voeg het zout, de specerijen, laurierblaadjes en tijmtakjes toe en bak dit alles nog een minuut mee. Giet de bouillon erover en doe de kip weer in de pan samen met de rapen, wortelen en courgettes. Laat 40 minuten op het vuur staan, de kip moet van het bot vallen. Voeg tijdens de laatste 10 minuten de kikkererwten toe.
Doe intussen de couscous in een grote kom. Voeg zout toe en zoveel kokend water dat de couscous 8 mm onderstaat. Dek af met plasticfolie, laat 10 minuten weken, haal de folie weg en maak de couscous los met een vork. Giet de olijfolie en het citroensap erover en roer de gehakte koriander erdoor.
Schep de kip boven op de couscous met daarnaast een flinke dot harissa en dien op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA