Eieren en paddenstoelen en cocotte

Dit recept is uit het boek ‘Mijn keuken’ van Mimi Thorisson, een geweldig boek waar de Franse plattelandskeuken centraal staat. Dit recept brengt dan ook meteen een Frans gevoel teweeg. De heerlijke paddenstoelen met knoflook en peterselie en saus met lente-ui en witte wijn zijn hartverwarmend en we vonden het jammer dat we maar één bakje hadden. Wij aten ze als lunch.

Ingredienten:
4 personen
1 eetl. extra vergine olijfolie
1 bosui. in smalle ringetjes
krap 1 dl droge rode wijn
krap 1 dl kippen- of groentebouillon
1 eetl. plus 2 theel. boter
fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
150 g cantharellen (ik gebruikte oesterzwammen)
1 teen knoflook, gehalveerd, een helft fijngehakt
2 eetl. fijngesneden peterselie
4 grote eieren

Bereiding:
Verhit de oven tot 200 graden. Verhit de olijfolie in een kleine pan op halfhoog vuur. Smoor de ui hierin in 3-4 minuten glazig. Voeg de wijn toe en laat hem 2 minuten inkoken. Giet de bouillon erbij met 2 theelepels boter en zout en peper naar smaak. Draai het vuur laag en laat de saus zachtjes 4-5 minuten pruttelen tot hij licht gebonden is en glanst.
Bereid intussen de paddenstoelen voor. Verhit de overgebleven eetlepels boter in een grote sauteerpan op hoog vuur. Bak de paddenstoelen 2 minuten. Voeg de gehakte knoflook en peterselie toe, kruid ze met zout en peper en bak ze nog 1 minuut tot ze net gaar zijn.
Wrijf vier eenpersoons ramekins van binnen in met een halve teen knoflook en schep de paddenstoelen erin. Breek de eieren erop. Schep over elk ei een beetje saus en kruid met zout en peper. Zet de ramekins in een braadslee met zo veel kokend water dat de ramekins er tot halverwege in staan. Zet het geheel 12-15 minuten in de oven tot de eiwitten gestold zijn en de dooiers nog vloeibaar zijn. Dien ze meteen op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA