Zelfgemaakte pita’s van Honey & Co

Dit recept is uit het boek ‘Honey & Co, ons eten uit het Midden-Oosten’ van Sarit Packer en Itamar Srulovich. Je krijgt heerlijke zachte broodjes, die mooi opbollen, perfect om te vullen.

Ingrediënten:
10 broodjes
500 g harde witte bloem, plus extra om te bestuiven.
1 theel. suiker
1 1/2 theel. zout
20 g verse gist of 2 theel. droge gist
300-400 ml warm water
2 eetl. olijfolie

Bereiding:
Meng de bloem, suiker en het zout. Als je verse gist hebt, verkruimel die dan boven de bloem en meng mee. Gebruik je droge gist, doe die dan in een beker en voeg er 100 ml van het warme water en de extra mespunt suiker aan toe. Meng en laat staan tot het gaat schuimen. Giet bij de bloem. Voeg het water toe en kneed in een machine of met de hand 10 minuten tot je een mooi glad deeg hebt. Voeg de olie toe en kneed door tot de olie is opgenomen. Dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen.
Zet je zwaarste bakplaat in de oven, ik gebruikte mijn pizzasteen. Verwarm de oven voor op de hoogste stand en zet een heteluchtoven op de hoogste blaas stand.
Snijd het deeg in 10 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Druk ze plat en vorm opnieuw bolletjes en leg ze 10-15 minuten op een bakplaat. Bestuif je werkblad met bloem en rol de bolletjes uit tot ze 0,5 cm dik zijn en de grootte hebben van een schoteltje. Leg zo veel mogelijk broodjes op de bakplaat en kijk door het raampje tot ze opbollen. Dat zal binnen 2-3 minuten gebeuren. Ze hoeven niet bruin te worden. Laat ze op een rooster even afkoelen en doe ze daarna in een zak om ze zacht te houden. Als je ze niet binnen 12 uur opeet kan je ze invriezen. Wij aten het bij Grieks gemarineerde schouderkarbonade en salade met feta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA