Stilton-selderijtaart van Sarah Raven

Het recept voor deze heerlijke stilton-selderijtaart komt uit het boek ‘Eten met familie en vrienden’ van Sarah Raven. De korst is heerlijk bros en de vulling is lekker met de zacht gebakken selderij en zoutige stilton. Wij serveerden er een frisse salade met peer en walnoot bij.

Ingredienten:
6-8 personen
30 g boter
scheutje olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
3 selderijharten (ca 500 g), in dunne reepjes
15 salieblaadjes, fijngesneden, plus 10 ongesneden blaadjes ter garnering
raspsel en sap van 1/2 citroen
250 g stilton
3 eieren
300 ml slagroom
Deeg:
200 g bloem
snuf zout
100 g boter

Bereiding:
Maak eerst het deeg. Zeef de bloem met het zout in een kom en roer de boter erdoor tot het mengsel kruimelig is. Voeg net genoeg water toe om het deeg tot één geheel te maken. Kneed er een bal van, wikkel hem in plasticfolie en leg hem minstens 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden en laat een bakplaat gloeiend heet worden. Vet een taartvorm met een losse bodem in (29 cm doorsnee). Rol het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak uit tot een dikte van 3-4 mm en bekleed een taartvorm hiermee. Laat wat je over hebt over de rand hangen, want het deeg kan krimpen. Prik de bodem van het deeg in met een vork. Bekleed het deeg met bakpapier of folie en verzwaar dit met bonen of rijst. Zet de vorm op de hete bakplaat en schuif het geheel 15 minuten in de oven. Verwijder het papier en de bonen en zet de vorm nog eens 5 minuten in de oven. Haal hem er dan uit en snijd het overschot aan deeg weg. Laat de oven aan en verhit de bakplaat opnieuw. Doe de boter met de olie in een pan en bak de ui, selderijharten en gesneden salie 10-15 minuten op laag vuur, tot de ui glazig is. Voeg het raspsel en sap van de citroen toe. Vul de deegvorm met het selderij-uimengsel en kruimel de stilton erover. Vermeng de eieren met de slagroom en giet dit mengsel over de taart. Strooi de ongesneden salieblaadjes erover en duw ze een beetje omlaag. Zet de taart 35 minuten in de oven, tot de bovenkant bruin is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA