Spliterwtensoep met pesto en croutons

Dit recept is uit het boek ‘Wat gaan we eten?’ van Bill Granger. Een lekker voedzaam lunchgerecht met een volle smaak.

Ingrediënten:
2 eetl. extra vergine olijfolie
1 middelgrote ui, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 flinke wortel, fijngehakt
1 prei, in ringen
1 takje tijm
1/2 liter groentebouillon
350 g spliterwten, 1 uur in koud water geweekt
2 tomaten, fijngehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper
Opdienen met
goede kwaliteit pesto
stukjes brood, in olijfolie knapperig gebakken en met zout bestrooid

Bereiding:
Verhit de olijfolie in een pan met stevige bodem. Doe de ui erin en smoor hem 5 minuten op halfhoog vuur. Voeg de bleekselderij, wortel en prei met de tijm toe en smoor alles tot de groenten glazig zijn.
Voeg 1,5 liter water en de bouillon aan de groenten toe. Giet de geweekte erwten af en doe ze met de tomaten in de pan. Breng alles aan de kook en laat de soep op laag vuur 3/4-1 uur koken tot de erwten botergaar zijn.
Breng de soep op smaak met zout en peper. Schep hem in verwarmde borden en zet er een dot pesto op. Geef het gebakken brood erbij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA