Ijskoude aspergesoep van Sarah Raven

Dit recept is uit het boek ‘Eten met familie en vrienden’ en is ingedeeld volgens de seizoenen. Dus nu is het aspergeseizoen en heb ik deze lekkere verfrissende koude aspergesoep gemaakt. Ik zou hem wel even zeven om vezelige stukjes eruit te halen.

Ingrediënten:
voorgerecht voor 6 personen of als lunch voor 4
750 g groene asperges
30 g boter
1 eetl. olijfolie
1 middelgrote ui, fijngesneden
1 liter kippen- of groentebouillon
2 theel. fijngesneden munt
3-4 eetl. yoghurt of crème fraîche, plus wat extra ter garnering
sap van 1/2 citroen
zout en zwarte peper

Bereiding:
Breek de houtige uiteinden van de asperges af. Snijd elke asperge in 4 stukken. Blancheer 8 aspergepunten 3 minuten in kokendheet water, giet ze af en leg ze in een kom met koud water. Laat ze uitlekken en houd ze apart ter garnering.
Verhit in een grote pan de boter met de olie en smoor hierin de ui circa 5 minuten op laag vuur zonder hem te laten kleuren. Voeg de stukjes asperge en de resterende asperges toe. Schenk de bouillon erbij. Breng de soep aan de kook en laat hem 15 minuten zachtjes koken tot de asperges gaar zijn. Neem de soep van het vuur en laat hem 10 minuten afkoelen. Pureer in de blender of keukenmachine. Voeg de munt, yoghurt, citroensap en wat zout en peper toe en mix erdoor. Schenk de soep in een grote kom en laat hem door en door koud worden in de koelkast. Schep de soep vlak voor het serveren in kommen en garneer elke kom met de aspergepunten en een schepje yoghurt.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA