Jongetuinbonensalade van Jamie

Dit is een salade geïnspireerd op een salade uit het boek Te gast bij Jamie. De salade hoort gemaakt te worden met verse tuinbonen met peul en al, maar dat moet dan met jonge verse tuinbonen zijn en dat is lastig om aan te komen, tenzij je ze in je eigen tuin hebt. Het leek me wel lekker om hetzelfde recept te maken maar dan met gegrilde groene asperges en dat was zeer geslaagd.

Ingrediënten:
2 personen
1 of 2 flinke handjes verse ongedopte jonge tuinbonen (ik deed 500 gram groene asperges)
1 appel (elstar)
4 takjes verse munt
1 citroen
extra vergine olijfolie
zeezout en peper
naar wens: 1 verse Spaanse peper, zonder zaadjes
50 gram brokkelige kaas, zoals Lancashire, goede cheddar of oude kaas

Bereiding:
Was de tuinbonen, snijd er de harde puntjes af en snijd ze in dunne schuine brede plakjes en doe ze in een slakom. Als je groene asperges gebruikt, kan je ze ongeschild laten of schillen. Het kan ongeschild, maar haal dan in ieder geval de houtige onderkant er goed vanaf. Doe ze in een kom en meng ze met een eetlepel olijfolie. Laat een grillpan goed heet worden en gril de asperges rondom tot ze schroeiplekjes krijgen en gaar zijn. Leg ze in een kom. Snijd de appel in dunne plakjes en snijd ze in luciferdunne reepjes en doe bij de tuinbonen/asperges. Pluk de muntblaadjes van de steeltjes maak er een rolletje van en snijd fijn en doe ook in de slakom. Doe er het citroensap en de extra vergine olijfolie bij en breng op smaak met zout en peper en meng goed. Er kan nu ook wat rode peper aan toegevoegd worden (heb ik niet gedaan, omdat Danjo het niet lekker vindt als het te pittig wordt). Leg de salade op een grote schaal en kruimel de oude kaas erover.
Ik serveerde hierbij gebakken ribkarbonades en tagliatelle met geraspte Parmezaanse kaas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA