Banoffee tompouce van Yvette van Boven

Dit recept is uit het boek ‘Home baked’ van Yvette van Boven. Een geweldig boek met heerlijke recepten. Deze tompoucen zijn erg makkelijk te maken. Met het restje karamel heb ik ook nog eens een banoffee taart van Jamiemagazine mee gemaakt. Ook erg lekker en makkelijk.

Ingrediënten:
6-8 stuks
1 blikje gecondenseerde melk (400 g, te koop bij bijna elke supermarkt)
8 velletjes roomboter bladerdeeg
wat bloem om het aanrecht te bestuiven
200 ml slagroom
100 gram mascarpone
2 el poedersuiker plus extra
4 bananen
evt. wat witte chocolade om te raspen

Bereiding:
Zet het blikje gecondenseerde melk in een ruime pan, goed gevuld met water en kook het 3 uur met het deksel op de pan. Zorg dat het blikje constant onder water blijft, giet desnoods af en toe bij. Het kan anders ontploffen. Laat het blikje daarna helemaal afkoelen, zodat de melk is veranderd in een dikke karamel.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het bladerdeeg ontdooien en stapel de velletjes op elkaar. Rol de stapel bladerdeeg uit op een bloem bestoven aanrecht tot een grote rechthoek van 36 x 24 cm.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en kerf rechthoekjes in het formaat van tompouces voor met de achterkant van een mes. Maak 2 rijen van 6-8 stuks. Prik het deeg eventueel in met een vork om oppoffen te voorkomen. Je kan een ingevette  bakplaat boven op het deeg leggen, zo blijft het deeg mooi plat tijdens het bakken. Bak de tompouces in de oven in 25 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze op een rooster afkoelen. Snij met een fijn broodmes de rechthoekjes los. Klop de slagroom stijf en klop de mascarpone erdoor. Breng op smaak met 2 eetlepels poedersuiker. Vul een spuitzak met een wijde spuitmond met het roommengsel.
Smeer 6-8 bladerdeegjes royaal in met de karamel. Pel de bananen en snijd ze overlangs doormidden. Halveer ze overdwars en verdeel ze over de karamel. Spuit er mascarponeroom over en dek af met de tweede bladerdeegdakjes. Bestrooi royaal met poedersuiker en witte chocolade van de rasp.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA