Lasagne met artisjokken en ham van Bill Granger

Dit recept is uit het boek ‘Bill’s Italian basics’ van Bill Granger. Het is verrassend snel klaar voor een lasage, echt zeker voor herhaling vatbaar en ideaal voor doordeweeks. De smaak is inderdaad, net als Bill Granger zegt, net als een pizza met artisjokken en ham. Wij hebben er een salade bij gegeten met tomaten, avocado en olijfjes.

Ingrediënten:
4-6 personen
1 fles van 6,8 dl tomatenpassata
320 g verse lasagnevellen
220 g goede kwaliteit gekookte ham
3 bollen mozzarella van 125 g elk, in stukken gescheurd
3 eet. versgeraspte Parmezaanse kaas
1 pot van 430 g artisjokken op olijfolie, uitgelekt en gehalveerd

Bereiding:
Verhit de oven tot 200 graden. Breng de passata op smaak met zeezout (ik deed er ook een scheutje balsamicoazijn in) en schep een dun laagje in een ovenschaal van 20 x 30 cm. Leg er een laag lasagnevellen op: dompel de vellen eerst kort in een schaal met koud water. Schep er één derde van de overgebleven passata over met daarop de helft van de plakken ham, de plakken van 1 bol mozzarella en 1 eetlepel parmezaan (ik strooide er ook wat basilicumblaadjes overheen). Leg hierop weer een laag in koud water gedompelde lasagnevellen, de helft van de overgebleven passata, alle ham, de plakken van 1 bol mozzarella en 1 eetlepel parmezaan. Leg de laatste laag in koud water gedompelde lasagnevellen erop. Strooi de artisjokken over de lasagne en verdeel de overgebleven passata, mozzarella en parmezaan bovenop. Bak de lasagne in 30 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is en de saus borrelt. Ik heb er voor de kleur wat rucola overheen gedaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA