Chengdu wonton – wonton gevuld met varkensvlees en paddenstoelen

Dit recept is uit het boek ‘Thuis in China’ van Ken Hom en Ching-He Huang. Het is helemaal niet moeilijk om je eigen wontons te maken. In Australië hebben we ooit de lekkerste dumplings gegeten, chilidumplings waren dat, heerlijke malse dumplings in een chilisaus, mmmm, als ik die nog eens mag eten, zou ik heel erg blij zijn. Ik had er een noedelsoep met baby paksoi bij gemaakt, maar dat was niet eens nodig geweest.

Ingrediënten:
voorgerecht voor 4 of hoofdgerecht voor 2 personen
50 g gedroogde Chinese paddenstoelen (ik gebruikte 175 g shiitakes)
450 g vet varkensvlees, gemalen
4 eetl. fijngeknipt Chinees bieslook (of bosui)
1 eiwit
2 theel. sesamolie
zout en versgemalen zwarte peper
20-25 wontonvelletjes 10 x 10 cm, ontdooid
saus:
1 eetl. arachide of plantaardige olie
1 eetl. chiliolie
1 eetl. fijngehakte knoflook
2 eetl. fijngehakte bosui
1 eetl. geroosterde, gemalen szechuanpeperkorrels (heb ik weggelaten)
3 eetl. sesampasta (of pindakaas)
2 eetl. lichte sojasaus
1 eetl. suiker
2 theel. chilibonensaus (heb ik weggelaten)
6 eetl. kippenbouillon

Bereiding:
Snijd de paddenstoelen fijn en vermeng met het gehakt, bieslook (of bosui), eiwit, sesamolie en zout en peper.
Schep een volle theelepel gehaktmengsel op het midden van een wontonvelletje. Til de vier hoeken over de vulling heen tegen elkaar en laat het velletje vanzelf in plooien vallen. Draai de punten bovenaan losjes om elkaar zodat de wonton goed gesloten is. Vul alle velletjes op deze manier tot alle vulling is opgebruikt.
Verhit een wok op hoog vuur en doe de arachide of plantaardige olie en de chiliolie erin. Voeg knoflook en bosui toe en roerbak 20 seconden, doe de overige ingredienten erbij en laat alles 5 minuten sudderen. Giet de saus in een aparte kom.
Breng in een middelgrote pan ruim water aan de kook en pocheer de dumplings circa 3 minuten, tot ze komen bovendrijven. Schep ze uit de pan, laat ze uitlekken en dien ze op met de saus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA