Indisch hapje – Arem arem (Rijstrolletjes gevuld met rundergehakt)

Dit recept komt uit het boek ‘Hartige verrassingen’ van Lonny Gerungan. Het lijkt een beetje op lemper, alleen deze rolletjes worden met gewone rijst gemaakt. Mijn rolletjes vielen alleen wel wat uit elkaar. Of dat nou daar aan lag weet ik niet. Alsnog waren ze erg lekker. Ik heb ze in huishoudfolie gerold, dat is net wat makkelijker, je kan de rolletjes dan vastplakken met plakband.

Ingrediënten:
10 stuks
250 g rijst
1/2 liter dunne kokosmelk
1 salamblaadje
zout
bananenblad, gewassen en droog gedept
cocktailprikkers
Vulling:
5 sjalotjes, gepeld en in dunne plakjes
5 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes
3 rode chilipepers, zaadjes verwijderd, in dunne reepjes
1 prei, in reepjes
3 cm galanga (laos), geschild en gekneusd
3 eetl. platnaardige olie
500 g rundergehakt
2,5 dl dikke kokosmelk

Bereiding:
Breng in een pan de rijst met de dunne kokosmelk, de salam en zout naar smaak, aan de kook en laat dit zachtjes koken tot de rijst de kokosmelk heeft opgenomen.
Verhit de olie in een wajan of koekenpan en fruit de sjalotjes, knoflook, chilipepers en laos circa 3 minuten. Doe het gehakt erbij, en laat op laag vuur koken tot het vocht uit het vlees is vrijgekomen; draai het vuur hoog en roerbak tot het vocht is verdampt.
Voeg de dikke kokosmelk en zout naar smaak toe en laat het vlees circa 5 minuten sudderen. Doe de prei erbij, vermeng alles goed en laat alles op een laag vuur pruttelen tot het vocht is verdampt. Laat deze vulling afkoelen.
Verdeel de rijst in 10 porties. Leg porties rijst op een stuk bananenblad of huishoudfolie en druk de rijst plat. Verdeel daarop in de lengterichting in het midden circa 1 volle eetlepel van de vulling, rol dit alles op tot een cilinder en zet de bananenbladpakketjes vast met een cocktailprikker en de huishoudfoliepakketjes met plakband.
Stoom de pakketjes in circa 1 uur in een stoompan gaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA