Gestoofd rundvlees met jeneverbessen van Jamie

Dit recept is uit het boek ‘Jamie’s Amerika’. Het is een lekkere simpele stoofpot. Ik heb het geserveerd met rijst, krokante tortilla’s en een lekkere maissalade.
Het oorspronkelijke recept is met hertenvlees.

Ingrediënten:
6-8 personen
4 eetl. bloem
800 g stoofvlees van hert (of rund), in blokjes van 2 cm gesneden
olijfolie
2 uien, gepeld en grofgehakt
3 wortelen, gepeld en grofgehakt
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en grofgehakt
1 eetl. jeneverbessen, in een vijzel fijngestampt
2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes, fijngehakt
een klont boter
6 takjes verse bladpeterselie
2 blokjes runderbouillon
600 g nieuwe aardappeltjes, geschrobd. grotere doormidden gesneden
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt

Bereiding:
Bestuif een snijplank met 2 eetlepels bloem en een flinke snuf zout en peper en wqentel het vlees door dit mengsel.Zet een grote pan met een paar scheuten olijfolie op hoog vuur en bak het vlees in ongeveer 3 minuten rondom bruin. Doe er ui, wortel, bleekselderij, jeneverbessen, rozemarijn en de klont boter bij. Roer er een paar lepels water door, leg het deksel op de pan en laat 4 tot 5 minuten stomen om de smaken goed te mengen.
Haal dan de deksel van de pan zodat het vlees en de groenten beginnen te bakken en roer om de 5 tot 10 minuten. Hak de peterseliesteeltjes fijn en doe ze in de pan zodra de ui begint te karamelliseren, samen met de twee resterende eetlepels bloem en de verkruimelde bouillonblokjes. Roer en giet er zoveel warm water bij dat alles een paar centimeter onder staat. Bewaar de peterselieblaadjes voor later.
Breng de zaal aan de kook, draai het vuur laag zodat de stoof zachtjes pruttelt. Doe er de aardappels bij, leg het deksel schuin op de pan en laat het geheel minstens 2 uur zachtjes stoven of tot het vlees makkelijk uit elkaar valt. Houd het tijdens het koken goed in de gaten en doe er wat extra water bij als je vindt dat het er een beetje te droog uitziet. Leg de gehakte knoflook op een hoopje in het midden van je snijplank. Strooi er het grootste deel van de peterselieblaadjes, een theelepel zout en een halve theelepel zwarte peper bij. Hak alles goed door elkaar zodat je een soort grove pasta krijgt. Roer deze pasta door de stoof. Hak het laatste restje peterselie fijn en strooi dat er valk voor het serveren over.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA