Melting moments van Heel Holland Bakt

Dit recept komt uit het boek Heel holland bakt. Het zijn superbrosse koekjes met een heerlijk romige vulling en een frisse toets door de jam. Het is een hele traktatie, erg lekker. Het was wel wat geklieder met de kleurstof en het leek wel of ik een dier had geslacht met overal bloedrode vlekken, maar het resultaat was wel mooi.

Ingrediënten:
16 koekjes
250 g boter op kamertemperatuur
60 g poedersuiker, gezeefd
1/2 theel. vanille-extract
250 g bloem
60 g maïzena
rode voedingskleurstof (kleurstofgel werkt het best, dan loopt het niet zoals bij mij er van onder uit)
poedersuiker om mee te bestuiven
Vulling:
125 ml (half)volle melk
2 eetl. bloem
125 g witte basterdsuiker
125 g boter op kamertemperatuur
1/2 theel. vanille-extract
ca. 2 eetl. pitloze frambozenjam (ik gebruikte aardbeienjam)

Bereiding:

Klop de boter en poedersuiker met een pollepel of mixer tot een bleke luchtige massa. Voeg het vanille-extract toe en klop het er in enkele seconden door. Zeef de bloem en de maïzena boven de kom en klop tot er een glad beslag ontstaat.
Trek met de voedingskleurstof een rechte lijn binnen in de spuitzak, van de spuitmond tot de opening van de zak. Schep het beslag in de zak.
Spuit 32 rozetjes op de bakplaat. Elk rozetje moet ongeveer 5 cm breed zijn en 2,5 cm hoog. Laat ze 15 minuten opstijven in de koelkast of diepvries.
Verwarm ondertussen de oven op 180 C. Bak de koekjes in 12 minuten licht goudbruin. Laat ze enkele minuten op de bakplaat liggen. Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.
Verwarm voor de vulling de melk met de bloem in een pannetje en blijf roeren met een garde tot het mengsel kookt en bindt. Kook het mengsel op heel laag vuur, al roerend, nog 1 minuut om de smaak van de bloem eruit te koken. Schenk het dan op een bord. Dek het af met plasticfolie om velvorming te voorkomen en laat het dan volledig afkoelen.
Klop de suiker en boter door elkaar tot een heel lichtgekleurde en luchtige crème (circa 10 minuten met de hand of 4 minuten met een mixer). Voeg de gebonden melk toe en klop tot het mengsel licht, romig en bijna wit is. Voeg het vanille-extract toe. Laat de vulling in de koelkast opstijven als deze te zacht is om te spuiten.
Smeer wat jam op de onderkant van de helft van de koekjes. Spuit op de onderkant van de andere helft koekjes kleine toefjes vulling. Plak dan steeds twee verschillende koekjes op elkaar en bestuif met poedersuiker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA