Tortilla van mémé

Deze tortilla is een familieklassieker van mijn Spaanse oma Dolores, die mijn moeder ook vaak maakt en ik inmiddels ook. We eten het vaak als avondmaaltijd met groene sla en rauwkost en wat andere lekkere Spaanse dingetjes, zoals chorizo, serranoham en kaasjes, maar als borrelhapje of picknickgerecht doet hij het ook goed. Mijn vader eet restjes ook als ontbijt en op een knapperig stokbroodje voor de lunch is het ook lekker, heel veelzijdig dus.

Ingrediënten:
4 middelgrote aardappelen
1 grote ui
6 eieren
zout en peper
zonnebloemolie

Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in ongelijke plakjes. Lastig uit te leggen, maar ik snijd ze altijd in een hoek, zodat het plakje niet overal even dik is. Verwarm de zonnebloemolie in de koekenpan en zorg dat de bodem volledig bedekt is met een laagje. Doe de aardappelplakjes erin en laat ze op laag vuur gaar bakken en roer regelmatig. Dit heeft iets tussen bakken, smoren en frituren en de aardappeltjes gaan dan erg lekker ruiken. Het moet wel langzaam gaan, de aardappelen mogen niet bruin worden. Strooi er ook wat zout overheen. Als je denkt dat de aardappelen bijna gaar zijn doe je de ui erbij. Het mengsel moet niet te droog zijn, dus eventueel kan je er wat olie bij doen. Bak de ui ook mee tot alles zacht is en laat het even afkoelen. Kluts in een grote kom de 6 eieren met zout en peper door elkaar en doe er het aardappel-uienmengsel bij. Meng het goed en verwarm dan de koekenpan opnieuw en doe er het mengsel in. Bak op middelhoog vuur. Om het om te draaien schuif ik de tortilla op een grote schaal, leg de pan erop en draai het snel om. Nog kort aan de andere kant laten bakken en klaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA