Gekneusde nieuwe aardappels met kapperappeltjes, roze peperkorrels en geroosterde knoflook uit Nopi

Dit recept is uit het kookboek ‘Nopi’ van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully. Er staan veel etentjes waardige recepten in, maar dit recept is prima voor een doordeweekse maaltijd als je net wat langer de tijd hebt. Ik at het als bijgerecht bij een gebakken visje met broccoli.

Ingrediënten:
4-6 personen
1 bol knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
75 ml olijfolie
1 laurierblad
10 g takjes tijm
10 g takjes rozemarijn
1 kg nieuwe aardappeltjes, ongeschild
20 g munt, takjes met blaadjes, plus 10 g muntblaadjes, fijngesnipperd
60 g kapperappeltjes, steeltjes verwijderd, grote kappers gehalveerd (of 60 g kleine kappertjes heel gelaten)
25 g boter
fijngeraspte schil van 1 citroen
2 eetl. citroensap
20 g peterselieblaadjes, fijngesneden
2 theel. roze peperkorrels, licht gekneusd
grof zeezout

Bereiding:
Verhit de oven tot 190 graden.
Leg de knoflooktenen in een kleine ovenschaal met de olijfolie, laurierblad, de helft van de tijm en de helft van de rozemarijn. Zet de pan in de oven en rooster de knoflooktenen, 15-20 minuten; bedruip ze tussendoor tweemaal met de olie. Haal de pan uit de oven, laat de teentjes afkoelen en zeef de olie als de teentjes koud zijn in een grote koekenpan. Zet de knoflookteentjes opzij en gooi de tijm- en rozemarijntakjes weg.
Doe de aardappels in een grote pan met de hele munttakjes en- blaadjes en de overgebleven tijm en rozemarijn. Voeg 1 eetlepel zout toe, overgiet alles met water, breng aan de kook en kook 15 minuten. Giet ze af en gooi de munt, rozemarijn en tijm weg. Snijd de aardappelen doormidden.
Zet de pan met de knoflookolie op hoog vuur. Voeg als de olie heet is de aardappeltjes toe en bak ze, af en toe omscheppend, 8-9 minuten tot ze uiteen gaan vallen en rondom goudbruin zijn. Voeg de kappertjes, geroosterde knoflook en boter toe. Bak ze nog een minuutje en doe er dan citroensap- en rasp, peterselie, gesnipperde munt, 1,5 theelepel zout en de roze peperkorrels bij. Schep alles door elkaar, bak het nog heel even en dien de aardappeltjes op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA