Aardbeien-biscuittaart

Dit recept is uit het boek ‘Keukengeheimen’ van Skye Gyngell. Ik moet zeggen dat het recept bij mij mislukt is. Ik had geen bakpapier in de vorm moeten doen (tenminste, ik had het beter alleen op de bodem kunnen doen), want daardoor kregen mijn taarten een rare vorm. En ik kreeg mijn glazuur niet blijvend egaal, het ging in de schift waardoor je de kleine boterdeeltjes zag zitten. Al met al had ik er flink de balen van…

Ingrediënten:
Voor 8-10 punten
10 g boter, gesmolten, plus extra om in te vetten
240 gram zelfrijzend bakmeel, plus extra om te bestuiven
5 grote biologische eieren, gesplitst in dooiers en eiwitten
275 g fijne kristalsuiker
5 eetl. warm water
een snufje zeezout

Glazuur
100 g aardbeien, van kroontjes ontdaan
120 g poedersuiker
25 g zachte boter
fijngeraspte schil van 1 sinaasappel (heb ik weggelaten)

Vulling
250 g aardbeien
2 dl slagroom

Bereiding:
Bekleed twee springvormen van 23 cm doorsnee met bakpapier en bestrijk het papier en de wanden met gesmolten boter en bestuif met wat bakmeel.
Klop in een grote kom de eierdooiers met de suiker tot een bleke massa die in volume bijna verdubbeld is; dit duurt een minuut of 10. Schep het water erdoor. Zeef het bakmeel over de massa en spatel met een grote metalen lepel door elkaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop in een schone vetvrije kom de eiwitten met een snuf zout tot schuim dat in zachte pieken blijft staan. Spatel steeds een derde van het schuim door het beslag. Spatel tot slot de gesmolten boter erdoor.
Verdeel het beslag gelijkmatig over beide vormen en bak op de middelste richel van de oven 20 minuten tot het gebak van de rand loskomt en terug veert als u op de bovenkant drukt. Stort de bodems op een rooster en laat ze afkoelen.
Pureer voor het glazuur de aardbeien in een blender glad en giet door een fijne zeef boven een kom. Doe de poedersuiker, boter en sinaasappelschil in de blender en schakel hem in tot het een romige massa is. Doe er de aardbeienpuree bij en meng tot het een glad glazuur is. Doe in een kom en zet opzij.
Snijd de aardbeien voor de vulling in de lengte in plakjes (ik doe dat met een eiersnijder). Klop de slagroom stijf en strijk op één van de taartbodems. Verdeel de aardbeiplakjes op de slagroom en zet de tweede taartbodem erop. Strijk er het roze glazuur over met een paletmes. Garneer met wat extra aardbeien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mijn mislukte gevalletje