Op theebladeren gerookte zalm van Annabel Langbein

Dit recept komt uit het boek ‘De free range cook’ van Annabel Langbein. Het is een simpel recept en het resultaat is geweldig. Een zelf gerookt stukje malse zalm. Het is een recept om te onthouden voor een etentje. We aten de zalm voor de lunch met een lekkere ciabatta van zuurdesem van Ikea, mierikswortelsaus, avocado en een plukje rucola, genieten.

Ingrediënten:
6-8 personen
2 eetl. Schotse whisky of water
1 eetl. bruine suiker
1 theel. zout
1 stuk zalm of forel, met vel
Om te roken:
3 theel. theebladeren of 2 eetl. onbewerkt zaagsel
1 theel. suiker
Mierikswortelroomsaus
250 ml zure room
2 eetl. mierikswortel
1 theel. citroensap
2 eetl. gehakte kappertjes
1 eetl. gehakte dille, kervel of peterselie
zout en peper

Bereiding:
Los suiker en zout op in whisky of water en wrijf het vissenvlees ermee in. Laat de vis 10 minuten rusten voordat je hem gaat roken. Je kunt hem ook 2 uur in de koelkast zetten, met de vleeskant naar beneden in het whiskymengsel.
Bekleed een wok of rookblik met voldoende aluminiumfolie zodat die 3-4 cm boven de rand uitsteekt. Strijk de folie goed glad tegen de bodem en zijkant van de pan of het blik. Strooi de theebladeren of het zaagsel met de suiker op de bodem. Plaats daar een ingeolied rooster boven en leg de vis er met het vel omlaag op. Zorg dat er genoeg ruimte boven de vis is zodat de rook vrij kan circuleren en goed in de vis trekt.
Leg een goed sluitend deksel op de rookpan en vouw de over de rand hangende folie over de deksel om de pan volledig af te sluiten. Verhit de pan 4-6 minuten op hoog vuur (het mengsel moet dan hevig roken). Temper het vuur vervolgens en verwarm de pan nog zo’n 12 minuten. Zet dan het vuur uit, maar laat de deksel nog 15 minuten op de pan zodat de vis tijdens het afkoelen alle rookaroma’s op kan nemen.
maak ondertussen de mierikswortelroomsaus door alle ingredienten in een kommetje te mengen.
Verwijder voor het opdienen alle graten met een pincet of tangetje. Pak steeds maar één graat en trek hem er in de graatrichting uit. Leg de vis op een schaal en serveer met de saus.