Geblakerde prei met vinaigrette van Yvette van Boven

Dit recept is uit het boek ‘Uit de oven van van Boven’. Ik hou van dit soort recepten, heel eenvoudig maar met een super smaak. Je blakert de preien op de bbq of in de oven, of zoals ik heb gedaan met een grillrooster op het fornuis, en als je dan de zwarte bladeren eraf haalt hou je een zachte zoete kern over. Heerlijk met de mosterdsjalottenvinaigrette uit het boek. Ik serveerde het als onderdeel van een antipasti voorgerecht.

Ingrediënten:
4 personen
12 preien
vinaigrette:
1/2 eetl. grove mosterd
1/2 eetl. dijonmosterd
2 eetl. fijngesneden sjalotjes
snuf zout en versgemalen zwarte peper
4 eetl. wittewijnazijn
7-8 eetl. lichte plantaardige olie

Bereiding:
Maak eerst de vinaigrette. Doe de mosterd in een kom. Voeg sjalot, zout, peper en zijn toe, roer het los met een kleine garde tot het zout is opgelost. Voeg dan al kloppend de olie toe. Verdun eventueel met een plensje water.
Verhit de grill in de oven op de hoogste stand of verwarm de barbecue tot de kooltjes gloeien en er een aslaagje op ligt. Leg de prei op het rooster of op een bakplaat onder de grill. Laat ze volledig zwart blakeren. Keer ze regelamtig met een tang. Pel de zwarte bladeren eraf tot u een boterzachte kern overhoudt. Serveer die met een paar druppels vinaigrette erop.