Eendenborst met vijf kruiden en roergebakken groentereepjes

Dit recept is uit het boek ‘Koken voor familie en vrienden’ van Ainsley Harriott. Het is een makkelijk en lekker recept. Wij aten er rijst bij om het tot een volledige maaltijd te maken.
Het pepertje heb ik voor de kids weggelaten.

Ingrediënten:
2 personen
2 eendenborsten van elk 175 gram
1 theel. Chinees vijfkruidenpoeder
1 eetl. heldere honing
2 eetl. ketjap manis
1 eetl. balsamico-azijn
1/2 middelhete chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
Voor de roergebakken groentereepjes
50 g dunne sperziebonen (ik gebruikte haricots verts)
100 g wortelen
1/2 rode paprika
1 kleine courgette
50 g peultjes
1 eetl. zonnebloemolie
1 teentje knoflook, gesnipperd
stukje verse gember van 1 cm, geschild en fijn gesnipperd

Bereiding:
Snijd alle groenten in dunne reepjes, ongeveer zo dik als de sperzieboontjes. Dompel de sperziebonen in een pan kokend water en laat opnieuw aan de kook komen. Doe de wortel en paprika erbij en kook alles 1 minuut. Laat de groenten uitlekken en spoel onder koud stromend water en laat uitlekken.
Kerf het vel van de eendenborsten kruislings in (en ik bestrooide ze met peper en zout).
Laat een droge koekenpan gloeiend heet worden en leg de eendenborsten er met de velkant naar onder in en temper het vuur naar middelhoog. Bak 3-4 minuten tot het vel knapperig en bruin is. Draai om en bak nog 5 minuten of langer als je het meer doorbakken wilt. Meng ondertussen het vijfkruidenpoeder met de honing, ketjap, balsamicoazijn en chilipeper (ik vond de balans niet helemaal goed en heb wat sojasaus toegevoegd, voor een zout accent).
Schenk al het vet uit de pan, doe het honingmengsel erin en laat aan de kook komen. Draai de eendenborsten af en toe om tot ze aan beide kanten beginnen te glanzen.
Verhit intussen de olie in een wok of koekenpan en roerbak de knoflook, gember en groenten in 1-2 minuten beetgaar. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de groenten in het midden van twee voorverwarmde borden. Snijd elke eendenborst diagonaal in plakken en leg die op de groenten en schep er de resterende saus overheen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA