Nasu dengaku, Japanse aubergine van Gizzi

Dit recept is uit het boek ‘Skinny weeks & wicked weekends’ en is onderdeel van een Japans diner. Ik maakte er knapperige tonijnrijst en nieuwe stijl sashimi bij. Dit recept is een simpele gegrilde aubergine overgoten met een heerlijk mengseltje.

Ingrediënten:
voor 6 personen als onderdeel van het Japans diner
1 grote aubergine of 2 lichtpaarse, Chinese aubergines, overlangs gehalveerd
1 scheutje sesamolie
5 eetl. zoete, witte miso
1,5 eetl. mirin
1,5 eetl. suiker
1,5 eetl. sake
1 theel. zwart of wit sesamzaad (of beide) geroosterd

Bereiding:
Verwarm de grill op middelhoge stand (ik deed het in de grillpan). Maak dwarse inkepingen op de gesneden kant van de aubergines en besprenkel met een beetje sesamolie. Doe de miso, mirin, suiker en sake in een kleine pan en smelt alles op laag vuur. Meng goed en haal van het vuur.
Leg de aubergines met de gesneden kant op een bakplaat en gril ongeveer 3 minuten. Draai ze om en gril ze nog 5-8 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Haal ze vanonder de grill en besmeer met het misomengsel. Leg ze nog een minuutje onder de grill, bestrooi met sesamzaad en serveer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA