Shepherd’s pie met koolraap aardappelpuree van Jamie

Dit recept komt uit het boek ‘Superfood voor familie en vrienden’ en is supervoedzaam en zit boordevol groenten. Ik maakte het voor 6 personen en er was nog genoeg over om nog een keer van te eten. Wij aten er een frisse salade met veldsla en mandarijntjes bij, een salade uit mijn jeugd.

Ingrediënten:
6 personen
500 g mager lamsgehakt (ik gebruikte rundergehakt)
2 takjes verse rozemarijn
1 blik cannellinibonen (400g)
2 uien
2 wortels
2 stengels bleekselderij
250 g kastanjechampignons
1 volle eetl. bloem
800 ml kippen- of groentebouillon
800 g koolraap
800 g aardappels
2 eetl. halfvolle melk
15 g cheddar (of belegen kaas)
1 eetl. worcestersaus
1 theel. muntsaus (heb ik weggelaten)
350 g diepvrieserwten (ik gebruikte maiskorrels)

Bereiding:
Zet het gehakt in een koude braadpan op hoog vuur, voeg een flinke snuf zwarte peper toe en bak het 15 minuten onder regelmatig roeren, of tot het donkerbruin en rul is. Ris de rozemarijnnaaldjes, hak ze fijn en laat de bonen uitlekken. Roer beide door het gehakt. Blijf ongeveer 8 minuten roeren, of tot de bonen beginnen te poppen en het mengsel mooi donker is. Pel de uien, schil de wortels, maak de bleekselderij schoon en borstel de champignons schoon. Snijd alles klein. Roer de groenten door het gehaktmengsel en laat ze 10 minuten op matig vuur zweten. Meng dan de bloem erdoor, gevolgd door de bouillon, en breng het mengsel aan de kook. Laat het met het deksel schuin op de pan 30 minuten pruttelen op laag vuur.
Verwarm ondertussen de oven voor tot 180 graden. Was de koolraap en aardappels en snijd ze in blokjes van 3 cm. Kook de koolraap eerst 10 minuten in een grote pan gezouten kokend water, doe dan de aardappels erbij en laat ze samen nog 10 minuten koken of tot beide gaar zijn. Giet ze af, stamp de melk en geraspte kaas erdoor en voeg naar smaak peper en zout toe.
Controleer de consistentie van het gehaktmengsel, het moet iets natter zijn dan je zou denken, omdat het in de oven nog iets uitdroogt. Voeg de worcestersaus en muntsaus toe, proef en breng verder op smaak. Strooi de erwten over het gehakt en laat ze erop liggen om te voorkomen dat de puree er te veel in zakt. Schep er nu lepels puree op en maak met een vork hier en daar kuiltjes en hoopjes om het oppervlak te vergroten en extra krokant te maken. Zet de pie 50 minuten in de oven of tot er een goudbruin korstje op zit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA