Peperkoeken uit Home baked

Dit recept is uit het boek ‘Home baked’ van Yvette van Boven. Wij vonden ze iets aan de zoete kant, dus ik zou eerder 150 g suiker gebruiken. Het uitgeschraapte vanillestokje heb ik in mijn vanille-extract gestopt. Boven het recept stond al dat er echt zoveel peper in moest en ik heb een tikkeltje minder gebruikt, maar inderdaad het proeft niet pittig.

Ingrediënten:
24 stuks
100 g tarwe- of speltbloem (ik heb volkoren speltbloem gebruikt)
75 g havermout
1/2 theel. bakpoeder
1 theel. gemalen kaneel
1/2 eetl. gemalen piment of kruidnagel
1/2 theel. geraspte nootmuskaat
1/2 theel. zout
1 theel. versgemalen zwarte peper
200 g bruine suiker
75 g/5 eetl. boter, op kamertemperatuur
het merg uit 1 vanillestokje
1 ei

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de bloem met de havermout, bakpoeder, specerijen, het zout en de peper. Klop in een andere kom de suiker met de boter en vanillemerg tot een licht en luchtig mengsel, doe dit zeker 3 minuten met een mixer, dan wordt het mooi licht. Klop het ei erdoor en klop flink door tot het volledig is opgenomen. Schep dan het bloemmengsel erdoor. Met behulp van 2 eetlepels of met een kleine ijsboltang kan je hoopjes beslag ter grootte van een dikke walnoot iets uit elkaar verdelen op een ingevet bakblik. Ze hoeven niet perfect te zijn, ze lopen vanzelf uit.
Bak in porties 12-15 minuten of tot ze knapperig zijn. Laat ze op het bakblik 5minuten afkoelen en leg ze dan met een pannenkoekmes of iets dergelijks op een rooster om ze verder af te laten koelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA