Gestoofde kip in zoetzure saus van Tessa Kiros

Dit recept is uit het boek ‘Twaalf’ van Tessa Kiros, een boek met seizoensrecepten. Het recept wordt eigenlijk met konijn gemaakt, maar ik heb het vervangen door kip. Dit recept is uit de maand september en met het herfstige weer paste het perfect. De rode wijn geeft een heerlijke saus en het zoetzure met de rozijnen is om je vingers bij af te likken. Ik serveerde er geroosterde aardappeltjes uit de oven bij en een salade met druif en kaas.

Ingrediënten:
1 panklaar konijn van ca. 1,4 kg (ik gebruikte 4 kippenbouten in tweeen gehakt)
5 dl rode wijn
1 ui, fijngesneden
4 tenen knoflook, fijngesneden
3 laurierbladeren
enkele zwarte peperkorrels
4 eetl. olijfolie
2 eetl. bloem
5 dl hete groentebouillon (of water)
2 eetl. suiker
4 eetl. wittewijnazijn
2 eetl. gele rozijnen
1 eetl. pijnboompitten

Bereiding:
Leg de stukken konijn of kip in een kom. Verwarm in een pannetje de rode wijn met ui, knoflook, laurier en de peperkorrels bijna tot het kookpunt. Schenk de marinade over de kip, dek af en en laat afkoelen. Plaats de kom vervolgens 1 1/2 uur in de koelkast.
Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Neem de stukken kip uit de marinade en braad rondom bruin. Bestrooi met de bloem en schep goed om met de marinade. Voeg wat zout en peper toe. Schenk de bouillon erbij en draai het vuur zo laag mogelijk. Laat afgedekt 1 1/2 uur stoven. Voeg zo nodig nog wat bouillon of water toe, zodat je een dikke saus krijgt. Schep regelmatig om, zodat hij niet kan aanbakken.
Laat in een pannetje de suiker oplossen in de azijn. Kook dit mengsel enkele minuten en voeg toe aan de stoofschotel met de rozijnen en pijnboompitten. Verwarm nog een paar minuten en serveer warm of bij kamertemperatuur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA