Gehaktballen en pasta van Jamie

Dit recept is uit het kookboek ‘Jamie’s kookrevolutie’. Ik vond het zelf niet zo geslaagd, ik vond de ballen met het crackerkruim erdoorheen geen lekkere textuur hebben. Danjo vond het wel lekker.

Ingrediënten:
4-6 personen
4 takjes verse rozemarijn
12 Jacob’s creamcrackers (of andere grote crackers)
2 volle theel. dijonmosterd
500 g half om half gehakt
1 volle eetl. gedroogde oregano
1 groot ei
zeezout en zwarte peper uit de molen
olijfolie
een bos vers basilicum
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
een halve verse rode Spaanse peper
2 blikken tomatenstukjes van 400 g
2 eetl. balsamicozijn
400 g gedroogde spaghetti of penne
stuk Parmezaanse kaas

Bereiding:
Pluk de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze fijn. Stop de crackers in een theedoek, stamp ze fijn en breek de grootste stukjes klein met je handen. Doe de kruimels met de mosterd, het gehakt, de rozemarijn en de oregano in een kom. Breek het ei erbij en strooi er wat zout en peper op. Kneed alles nu met goed gewassen handen door elkaar. Verdeel het mengsel in 4 grote ballen. Maak je handen nat en verdeel elke bal weer in 6 kleine balletjes, zodat je uiteindelijk 24 balletjes hebt. Besprenkel ze met olijfolie en hussel voorzichtig. Leg ze op een bord, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en houd de kleinere apart voor later. Pel de ui en tenen knoflook en hak ze fijn. Snijd de Spaanse peper in dunne ringetjes. Zet een grote pan gezouten water op het vuur. Zet een grote koekenpan met 2 flinke scheuten olijfolie op matig vuur. Roerbak de uien ongeveer 7 minuten in de koekenpan tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg dan de knoflook en peper toe en zodra ze beginnen te verkleuren ook de grotere basilicumblaadjes. Doe de tomaten en balsamicoazijn erbij. Breng het mengsel aan de kook en voeg naar smaak zout en peper toe. Zet ondertussen een andere koekenpan met een scheut olie op het vuur en doe daar de gehaktballetjes in. Roerbak 8-10 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Schep ze in de saus, laat ze meepruttelen tot de pasta klaar is en haal de pan van het vuur. Kook in de tussentijd de pasta in het kokende water gaar.
Laat de pasta uitlekken en bewaar wat van het kookvocht. Doe de pasta terug in de pan en schep er de helft van de tomatensaus door. Roer er een klein scheutje van het kookvocht doorheen om de pasta losser te maken. Serveer het gerecht in een grote schaal met de rest van de saus en gehaktballetjes erop. Bestrooi met basilicumblaadjes en Parmezaans kaas.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA