Witloflasagne met aubergine en geitenkaas

Dit recept komt uit het vegetarisch kookboek ‘Koken in McDonald’s kitchen’ van Andy McDonald. Ik maakte er gekookte aardappeltjes bij en maakte ook nog een variant met courgette in plaats van aubergine en gewone kaas.

Ingrediënten:
4 personen
1 liter melk
1 ui, fijngesneden
1 kruidnagel
1 blaadjes laurier
1 eetl. peperkorrels
100 g boter
100 g bloem
peper en zout
1 kilo witlof, gehalveerd
25 g koude boter
1/2 eetl. suiker
1 aubergine, in lange dunne plakken
75 g Hollandse geitenkaas geraspt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de melk in een steelpannetje en voeg ui, kruidnagel, laurier en peperkorrels toe. Verwarm het zo’n 10 minuten op laag vuur. Doe de melk door een zeef. Smelt de boter in een andere pan en roer de bloem er met een garde doorheen. Voeg de warme melk lepel voor lepel toe en roer voortdurend op matig vuur tot alle melk op is en de bechamelsaus mooi glad is geworden. Breng de saus aan de kook en breng op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal licht in. Leg de gehalveerde witlof erin en verdeel de koude stukjes boter eroverheen. Bestrooi met peper, zout en suiker. Dek de schaal af met aluminiumfolie of bakpapier en bak de witlof 20 minuten.
Verhit intussen een gril- of koekenpan en gril de plakken aubergine 3 minuten aan iedere kant. Haal de witlof uit de oven, laat een beetje afkoelen en rol iedere witlof in een plak aubergine. Leg ze terug in de ovenschaal, schenk de bechamelsaus eroverheen en bestrooi met de geraspte geitenkaas. Zet het gerecht terug in de oven, tot het een knapperig bruin korstje heeft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA