Abrikoos custard flapjes van Annabel Langbein

Dit recept komt uit het boek ‘De free range cook’. Het deeg is van een ander heerlijk recept, namelijk koffiebroodjes. Het is een zoet gistdeeg en heerlijk om broodjes hiervan te serveren bij het ontbijt.

Ingrediënten:
Deeg
250 ml melk
1,5 theel. gedroogde gist
90 g suiker
60 g gesmolten boter, iets afgekoeld
450 g bloem, van harde tarwe
1/2 theel. zout
Custard
voor 500 ml
50 g suiker
3 eierdooiers
2 theel. maizena
1 theel. vanille extract
5 kardemompeulen (optioneel)
Abrikozen
12 abrokozenhelften (evt. uit blik)
75 g abrikozenjam

Bereiding:
Verwarm de melk in een kleine pan op laag vuur tot lichaamstemperatuur. Neem van het vuur, strooi de gist erover en klop die door de melk. Klop dan de suiker erdoor en laat het mengsel 3 minuten staan. Roer tot slot de gesmolten boter erdoor.
Meng bloem en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hier het melkbotermengsel in en meng alles door elkaar. Kleed tot een licht en glad deeg en laat 1 uur afgedekt op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld.
Verwarm voor de custard de melk in een pan en klop ondertussen de suiker, eidooiers en maizena door elkaar.
Meng een beetje hete melk door het eimengsel en klop dit dan door de resterende hete melk. Voeg vanille en kardemompeulen toe. Roer alles op laag vuur tot het een beetje dikker wordt. Laat de saus al roerend nog zo’n 40-50 seconden pruttelen. Zet opzij en dek af met wat huishoudfolie om de vorming van een vel te voorkomen.
Rol het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Snijd er 10-12 driehoeken van. Schep op elke driehoek een lepel custard en leg er een abrikooshelft op met de snijkant naar beneden. Verwarm de abrikozenjam en bestrijk de abrikozen hiermee. Duw de hoeken van het deeg een beetje omhoog zodat custard en abrikoos gedeeltelijk ingesloten zijn. Leg de flapjes op een beklede bakplaat, laat ze 20 minuten rijzen en bak ze in een op 220 graden voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA