Gesouffleerde ei-spektaart uit het farmhouse cookbook

Dit recept is uit het boek ‘Het farmhouse cookbook’ van Sarah Mayor, een mooi boek waarin ook het verhaal van de eigen boerderij naar voren komt. Deze taart is erg lekker en ook niet heel moeilijk om te maken.

Ingrediënten:
6-8 personen
Deeg:
225 g bloem
65 g koude boter, in blokjes
65 g koude reuzel, in blokjes (ik gebruikte boter)
Vulling:
1 theel. zonnebloemolie
200 g dik gesneden ontbijtspek, in dikke reepjes
50 g boter
25 g bloem
1,75 dl volle melk, verwarmd
100 g fijn geraspte Goudse kaas
1,5 dl slagroom
1/4 theel. versgeraspte nootmuskaat
zout en versgemalen zwarte peper
3 eieren, gesplitst

Bereiding:
Doe voor het deeg de bloem met de boter, de reuzel en 1/2 theelepel zout in een keukenmachine en meng kort tot een kruimeldeeg. Doe in een mengkom en roer er ongeveer 2 eetlepels water door tot er een deegbal ontstaat. Leg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed kort tot een glad deeg. Rol het deeg dun uit en bekleed daarmee een licht ingevette taartvorm met losse bodem (23 cm doorsneden, 4 cm hoog). Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en zet 20 minuten in de koelkast.
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bekleed de taartbodem met vetvrij papier en vul met een dun laagje bakbonen (of gewone gedroogde bonen). Zet op een bakplaat en bak 15 minuten tot 20 minuten in de oven tot de randen lichtbruin zijn. Verwijder het papier en de bakbonen en zet 5 tot 6 minuten terug in de oven tot de bodem krokant en goudbruin is.
Maak intussen de vulling. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak het spek snel goudbruin. Zet apart.
Smelt de boter in een middelgrote pan, doe de bloem erbij en laat 1 minuut garen. Haal van het vuur en roer geleidelijk de warme melk erdoor. Zet terug op het vuur, breng al roerend aan de kook en roer tot een glad mengsel. Roer de geraspte kaas en de room erdoor, voeg het nootmuskaat, het spek en wat zout en peper toe en laat iets afkoelen.
Haal de taartbodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden. Roer de eidooiers door de saus. Klop de eiwitten in een grote, schone mengkom tot zachte pieken en spatel door de saus. Schenk het mengsel op de taartbodem en bak 30 minuten in de oven. Dek de taart na ongeveer 20 minuten af met aluminiumfolie tot de taart gesouffleerd, gestold en goudbruin is. Serveer meteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA